fbpx

Ljubavna pesma miševa

Miševi pevaju serenadu!

Pored ptica, kitova, delfina, slonova i šišmiša, naučnici su utvrdili da su i miševi muzikalna bića! Kako prenosi BiBiSi, tim naučnika je pratio ponašanje ovih malih životinja i ustanovio da su u stanju da reprodukuju složene melodije…

Miševi imaju sposobnost da zapamte muziku baš poput ljudi. Svoje umeće koriste kako bi zaveli ženke, te se može reći da se u ritualu parenja služe serenadom! Oni, bukvalno, pevaju, a svoje izražavanje ljubavi kroz zvukove upotpunjuju i  mimikom lica. U stanju su da zapamte i „otpevaju” veoma komplikovane muzičke numere. Ženke privlače visokim tonovima, a ukoliko se nađu u društvu konkurenata, menjaju tonalitete.

Na frekvencijama od 50 i 100 KHz, miševi čuju iste tonovi baš kao i ljudi. Smatra se da im je centar za  registrovanje  tonova smešten u prednjem delu mozga kao i kod čoveka.

Naučnici tvrde da ovde nije reč o instiktivnom ponašanju, već o svesnoj moždanoj aktivnosti.

Bilo bi interesantno naučnicima da probaju da spoje srpskog domaćeg miša sa nekom evropskom mišicom, možda  tako dobijemo pravu muzičku formulu koja bi pobedila na „Eurosongu”.

foto: publicdomainpictures.net