ruka

Levoruke osobe zarađuju manje

Mnoge stvari po rođenju ne možemo da biramo, pa tako ni kojom ćemo se rukom u životu više služiti. Istina je da se sa tim rađamo i da na svetu postoji oko petnaest procenata levorukih. Međutim, istraživanja kažu da levoruke osobe zarađuju manje od svojih kolega desnorukih.

Dok jedni smatraju levorukost znakom nadarenosti i kreativnosti, drugi je smatraju defektom. Naučnici naglašavaju da je uzrok levorukosti nasledni faktor.

Prema nedavnim istraživanjima koja su sprovedna u Velikoj Britaniji i Americi, došlo se do zaključka da levoruki zarađuju oko dvanaest procenata manje od desnorukih.

Ekonomista i profesor Gudman sa Harvarda sugeriše da osobe koje pišu levom rukom žive sa mnogim nedostacima, kao i to da imaju veće poteškoća sa učenjem. S tim u vezi, statistika pokazuje da levoruki u manjoj meri imaju visoko obrazovanje u odnosu na desnoruke, što ih dalje dovodi i do manjih plata.

Profesor objašnjava da levoruke osobe imaju niže kognitivne sposobnosti.

Studija koja je obuhvatila preko četrdeset hiljada ljudi je pokazala da su desnoruke osobe produktivnije od levorukih kolega.

Da li zaista svet levorukih  izgleda naopačke?

Šta vi mislite o tome?

foto: freedigitalphotos.net