fbpx

Kako stvarno izgleda udar groma?

U našim očima traju nekoliko trenutaka. Sevanje munja na nebu ili udar groma u isto vreme nas plaše i uzbuđuju. Pogledajte kako ova prirodna pojava stvarno izgleda.

Zahvaljujući napretku u mnogim tehnologijama, čovečanstvo je dobilo uvid u neke prirodne procese koji su oduvek bili nepoznati bilo da su previše mali da bismo ih videli, ili previše brzi da ih naše oko ne može opaziti. Jedan od takvih procesa jeste stvaranje munja tj. udar groma koji je sastavni deo svake ozbiljnije oluje. Iako se često divimo fotografijama koje uspešno “zamrzavaju” momenat nastajanja, niko od nas ne bi želeo da izbliza vidi munje i gromove. Ali posmatrati ih sa bezbedne razdaljine i uz mogućnost da bez žurbe pogledate ovu prirodnu pojavu, to može biti interesantno. Kako je to moguće?

Korišćenjem kamera koje snimaju veliki broj slika (frejmova) u jednoj sekundi, postiže se “slow motion” efekat tj. brze pojave sada bivaju usporene i lakše za primećivanje. Upravo time su se pozabavili i američki naučnici koji se inače bave istraživanjem ove zastrađujuće prirodne pojave. U nastavku možete pogledati kratak isečak emisije Nacionalne Geografije gde se može videti koliki se električni naboj stvara u olujnim oblacima i na koji način se taj napon prazni kroz pojavu koju znamo kao udar groma.

Čak i na usporenom snimku, neki delovi stvaranja i udara groma su toliko brzi da to samo dokazuje da je priroda brža i od kamere koja “usporava vreme”. Osećanje divljenja prema ovako veličanstvenoj i snažnoj pojavi, pomešano sa osećanjem straha jeste upravo ono što čak i naučnici doživljavaju posmatrajući ove kadrove. Priroda nije najlepša na ovim snimcima, ali nas potseća na svoju snagu i surovost, koju moramo poštovati.

Izvor: National Geographic

More Stories
13. Beogradski festival poezije i knjige Trgni se! Poezija!