olimpijada toalet i sms
olimpijada toalet i sms

Olimpijada, toalet i SMS

Znakovni simboli – piktogrami

Zahvaljujući slikovnim znacima uvek ćete prepoznati gde je restoran, bazen ili toilet, bez obzira u koji kraj sveta ste se uputili, a to je tako zahvaljujući nemačkom dizajneru Otilu Ajheru…

Znaci koje danas poznajemo i kojima npr. obeležavamo da je restoran u blizini ili stavljamo upozorenje da je majica samo za ručno pranje, su nastali na osnovu piktograma za Olimpijadu u Minhenu 1972. godine.

Sistem univerzalno prepoznatljivih piktograma (pictus – crtež; gramma – zapis) je dizajnirao čuveni nemački dizajner Otil Ajher. Svaki od 56 grafičkih znakova je predstavljao jedan sport. Njihov kreator, Otil, je poznat i po tome što je kreirao i logo za avio kompaniju Lufthansa, a i po tome što je učestvovao u osnivanju najuticajnije posleratne nemačke škole za dizajn u Ulmu. Pored ovog sistema znakova za prikazivanje sportova, tom prilikom su razvili još jedan koji se odnosio na opšte informacije.

Jednostavni slikovni znaci su rasprostranjeni širom sveta, jer su svima jasni i lako razumljivi. Tako da je ovaj univerzalni grafički prikaz raznih pojmova turistima mnogo olakšao snalaženje.

U Evropi se govori oko trideset jezika, dok se širom sveta komunicira na oko 6 800 različitih jezika.

Ljudi su putem znakova simbolično prikazivali predmete i ideje još pre 5 000 godina. Kinezi, Sumeri i Egipćani su na taj način razvili svoja pisma. U današnje vreme piktograme najčešće viđamo na tablama pored puta, u ugostiteljskim objektima, na etiketama za odeću i na različitim pakovanjima.

Ideograme, grafički prikaz ideje, možemo sve češće da vidimo i u svaremenom načinu komuniciranja. Emotikon, smajli, je postao svojevrsna “poštapalica” u razgovoru putem Interneta i mobilnih telefona. To je i inspirisalo jednu izraelsku firmu da poput Egipćana, razvije novi i univerzalni jezik koji je baziran na ikonicama, a koji se zove Zlango. Ovaj način “kuckanja” poruka je zaživeo u nekoliko zemalja. Korisnici ovog načina slanja tekstualnih poruka, umesto SMS šalju tzv. ZMS.

Kada budete kao turista budete obilazili neku egzotičnu destinaciju, seti te se Otila Ajhera kada umorni ugledate znak da je hotel ili restoran u blizini…