novi sigurnosni sistem u holandiji
novi sigurnosni sistem u holandiji

Novi sigurnosni sistem u Holandiji

DNK sprej

Korisnici ovog novog izuma su zadovoljni, jer je smanjio broj krađa, ali takođe priznaju da nije bez mane…

Novi način za praćenje provalnika je veštački DNK u spreju. Prvi su počeli da ga upotrebljavaju vlasnici lokala u Roterdamu. Korisnici ovog novog izuma su zadovoljni, jer je smanjio broj krađa, ali takođe priznaju da nije bez mane.

Uloga spreja je da ostavi naizgled nevidljiv trag veštačkog DNK na provalnika. Uz pomoć ultravioletnog svetla policajci mogu da vide isprskane tragove, što im olakšava da prepoznaju lopova i da ga preko markera, povežu sa mestom prestupa. Sprej se nalazi u narandžastoj kutiji, veličine telefonskog imenika. Aktivira se u momentu krađe i prska po provalniku dok beži. Instaliran iznad vrata, ovaj novi sigurnosni sistem se nalazi u mnogim restoranima i kancelarijama.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Odlično služi kao prevencija krađe, jer već sam slogan -Ako kradeš, obeležen si-, a koji stoji ispred osiguranih objekata, čini da lopovi zaziru. Radnici restorana u kojima se nalazi DNK sprej, kažu da mu je mana to što se dešava da i nevini ljudi budu obeleženi, kada se sistem greškom aktivira. U normalnim okolnostima, iako aktiviran, zbog svoje bezbojnosti i odsustva mirisa ostaje neprimećen za goste lokala

DNK sprej uspešno koriste u Mc Donalds-ovim restoranima u Holandiji.

Ilustracija: Wiki