mirisi kao muskarac, covece
mirisi kao muskarac, covece

Miriši kao muškarac, čoveče

Hit reklama na YouTube-u

„Zdravo dame! Pogledajte vašeg muškarca. Sad pogledajte mene. Pogledajte opet njega, pa mene. Nažalost, on nije ja. Ako bi prestao da koristi ženske gelove za tuširanje, i prešao na Old Spice, mogao bi da počne da miriše kao ja…“

Ovako počinje jedna od četiri reklame Old Spice gela za tuširanje za muškarce.

Muškarac, poput kog može mirisati i vaš muškarac, je reklamna kampanja koju je kreirala marketinška agencija Wieden+Kennedy. U saradnji sa prilično zgodnim glumcem Isaiahom Mustafom. Nakon snimljenih reklama, koje su sve iz jednog kadra, došli su na vrlo interesantnu ideju.

Zgodni, tamnoputi i mišićavi muškarac sa peškirom oko struka, vrlo brzo je privukao pažnju. Duhovitim tekstom i sloganom, ovi spotovi su izmamili puno osmeha, moramo reći i uzdaha, kao i komentara. Inspirisan reakcijom publike, kreativni tim ove marketinške agencije, odlučio je da oživi lik zavodljivog Mustafe. To su i uspeli, zahvaljujući novim tehnologijama i sredstvima komunikacije.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Snimili su oko 100 duhovitih YouTube odgovora na različite komentare sa Fecebook-a, Twitter-a i Reddit-a. Video klipovi u trajanju od oko sedam minuta postali su pravi hit. Snimani su u realnom vremenu. U toku jednog dana, za jedanaest sati, napravljena su 87 video odgovora. Pitanja sa različitih društvenih mreža, IT stručnjaci su kanalisali na jednom mestu. Tako da su dramaturzi i sociolozi u istom momentu pisali tekstove. Najinspirativniji komentari su im poslužili da naprave ovaj humoristički serijal. Jedan od komentara sa Twittera, je bio i zahtev stidljivog mladića da mu Mustafa, umesto njega, zaprosi devojku. Što je ovaj Old Spice momak i učinio u svom oldspajsovskom šarmantnom maniru.

Ovom timu, na čelu sa kreativnim direktorom Lainom Taitom, je bilo od velike pomoći to što im je partner Procter & Gamble dao punu slobodu. Tako da su YouTube odgovori stizali u realnom vremenu. Na taj način je u kratkom roku, snimljen zaista veliki broj reklama. Koje su toliko interesantne da želite da ih gledate i po nekoliko puta.

Muškaraca, poput kog može mirisati i vaš muškarac, je dosada pogledalo skoro 19 miliona YouTube korisnika. Ova reklama, u režiji Toma Kuntza, je u junu dobila Gran Pri nagradu na Kanskom Lavu Internacionalnom Reklamnom Festivalu. Dok je u julu  dobila Emmy nagradu za Izvanrednu reklamu.