various pills

Tablete stare dve hiljade godina

Pripremila Janja Rešćanski

Briga o zdravlju počela je kada i čovečanstvo. Priroda je u svom okruženju nudila sve ono što je bilo potrebno da se održi vitalnost i dobro zdravlje ljudi. Još sredinom osamdesetih pronađene su tablete u olupini broda starom dve hiljade godina.

Oduvek su postojali lekari, čak mnogo pre nego što se razvila medicina. Vračevi i šamani poznavali su biljke, te su spravljali manje-više delotvorne lekove. Tablete stare dve hiljade godina su analizirane i njihov sastav danas nam je poznat.

Šest tableta uspelo je da ostane netaknuto dve hiljade godina zahvaljujući limenoj kutijici koja ih je štitila od morske vode. Pronađene su u olupini rimskog trgovačkog broda „Pozino“ koji je nekada plovio Sredozemnim morem.

Iako su tablete pronađene još pre dvadeset godina, naučnici su tek sad uspeli da proniknu u njihov sastav i odgonetnu njihovu namenu. Smatra se da je ovo jedinstven primer u arheologiji, jer se vrlo retko pronalaze dobro očuvani antički lekovi. Većina informacija o tome kako su se nekada ljudi lečili potiče iz starih spisa i slika, te je ovo otkriće vrlo dragoceno.

Tablete su detaljno ispitane putem masene spektrometrije i utvrđeno je da sadrže biljne i životinjeske masti, četinarsku smolu koja je imala antibakterijsko dejstvo, maslinovo ulje (čest sastojak nekadašnjih parfema i kozmetičkih preparata), skrob dobijen iz žitarica i cink, za koji se smatra da je bio nezaobilazan u antičkoj farmaciji.

Kada se dobijeni sastav uporedio sa spisima i receptima starih autora, kao što su Plinije Stariji, Teofrast i Dioskorid, došlo se do zaključka da su se ovim lekovima sigurno lečile bolesti očiju, poput konjuktivitisa i drugih infektivnih oboljenja.

foto: publicdomainpictures.net