kratka istorija lule
kratka istorija lule

Kratka istorija lule

U harmoniji sa lulom

Potrebno je da se prema lulama ophodite sa poštovanjem. Kažu da lula jeste alatka, ali ne obična već jedna posebna alatka. Pravi pušači lula je stalno drže u ustima, pa čak i dok pričaju i rade, to je ta neraskidiva veza…

Niko sa preciznošću ne može da tvrdi kada su se lule zapravo pojavile. Najstarijim lulama se smatraju one koje su pronađene u keltskim grobovima, zajedno sa aromatičnim travama. Lula, kao takva je Evropu počela da osvaja u 16. veku, u periodu kada su moreplovci zajedno sa duvanom iz Novog sveta doneli sa sobom i lulu. Pušiti lulu, značilo je pravi luksuz.

Za pravu ekspanziju lule, zaslužne su zanatlije koje su je masovno izrađivale u 18. veku. U Francuskoj, zanatlije su lule izrađivali od drveta šimšira. U Belgiji je pravljena od kruškinog drveta dok se u Švedskoj izrađivala od drveta breze. Različiti materijali su korišćeni za izradu ovog predmeta, a namena je ista. Nemci su čak imali i porcelanske lule. Francuzi su u drugoj polovini 19. veka dosetili da lule prave od korena vresa. Vres je vrsta biljke čiji se koren koristi za pravljenje lule. Kažu da najbolji vres potiče iz Alžira. Godišnje se iz ove afričke države izvozilo i do tonu vresa za potrebe pravljenja. Mnogi ljudi voleli su da puše lule od morske pene. Te lule su pravljene od magnezijum-silikata, poznatog kao „meerschaum”, što znači morska pena na nemačkom. Dugo se smatralo da je ovaj mineral stvrdnuta pena koju stvaraju talasi, a lule napravljene od njega su proslavile turske zanatlije. Lule od morske pene su među najskupljima i najlepšima.

Postoje lule različitog oblika. Neki od najčešćih oblika lula su: Bent Billiard (najpoznatiji oblik među svijenim lulama), Billiard (najzastupljeniji model na tržištu, čija je glava u obliku cilindra), Canadian (vrlo elegantna lula), Dublin (vrlo izdužen i elegantan oblik lule), Rhodesian (savijena lula sportske siluete), Woodstock (duga i elegantna, koja vrlo dobro izgleda na lovcima i jahačima).

Zašto je lula zanimljivija od cigarete? Kažu da je mnogo egzotičnija. Danas je broj pušača lula smanjen u odnosu na prošla vremena, ali lula i dalje ima veliki značaj. U mnogim zemljama i gradovima postoje klubovi i udruženja za pušače i ljubitelje lula. U Sen Klodu, u Americi, postoji bratstvo pušača lule. Oni su obučeni u toge i svake godine se dodeljuje zvanje počasnog pušača. Počasni član mora da pred svima popuši specijanu lulu i na taj način dokaže da je zaista njihov član. Kažu da kada se jednom postigne sporazum između pušača i lule, on traje veoma dugo. U severnoj Americi, postojbini lule, njeni stanovnici nikada nisu prestajali da puše lule od kada su je preuzeli od Indijanaca.

Među najpoznatijima ljubiteljima lule spadaju i pisci Mark Tven i Ernest Hemingve,j a najpoznatijim detektivu Londona, Šerloku Holmsu, ona je bila zaštitni znak, neizostavni deo njegove kompletne ličnosti.

Foto: Wiki