kokice postojale u Peruu i pre 6700 godina

Kokice postojale u Peruu i pre 6700 godina

Pronađene najstarije kokice

Pripremila Tijana Janković

Arheolozi su pronašli najstarije kokice u Peruu. Ova grickalica je bila popularna pre čak 6700 godina…

Nekadašnji stanovnici sa područja Perua jeli su kokice, a koristili su i kukuruzno brašno. Ovo otkriće potvrđuje da je kukuruzna grickalica bila popularna čak 1 000 godina ranije, nego što je to do sada bilo poznato. To znači da su kokice bile deo ishrane i to u vreme dok još uvek nije postojala grnčarija.

Meksikanci su uzgajali prvi kukurz pre 9 000 godina. Ovaj usev je nikao u Južnoj Americi 1 000 godina kasnije. Afrika je imala prvi susret sa kukuruzom u 16 veku, kada su ga doneli Portugalci. Od tada je osnovna namirnica afričkog naroda.

Englezi su prvi put probali kokice, koje su pravili Indijanci, u 16. veku.

Amerikanci obeležavaju Nacionalni dan kokica, koji pada krajem januara.

Danas, kokice su jedne od popularnijih grickalica i neizostavni su “rekvizit” u bioskopskim salama širom sveta. Mogu da budu slane, slatke, karamelizovane…

Možete da ih začinite belim lukom u prahu ili da ih izmešate sa suvim voćem i tako dobijete zanimljiv miks. Nama može da zvuči neobično, ali je u Americi popularno da kokice budu i prilog sladoledu. Ponekad se služe i kao dodatak čorbama.

Bilo da ih pravite u šerpi ili mikrotalasnoj, zanimljivo je da znate da jedna kokica može da odskoči skoro metar. Zato, držite čvrsto poklopac.

Dobre, stare Peruanske grickalice, kokice, u sebi sadrže gvožđe i vitamin B. Odlične su kao užina.

Foto: publicdomainpictures