Veljko StanojevicKupacice 1924. Kolekcija MSUB Foto Sasa Reljic e1424705273428

Veljko Stanojević – Modernist i klasik

Muzej savremene umetnosti organizuje otvaranje izložbe „Veljko Stanojević – Modernist i klasik“ u petak, 27. februara u 19 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2).

Autor izložbe je kustos Muzeja savremene umetnosti mr Mišela Blanuša.

Veljko Stanojević, protagonista modernog srpskog slikarstva između dva svetska rata i modernist klasične formacije, bio je umetnik jasnog umetničkog profila i u skladu sa likovnim principima koji su dominirali evropskom umetnošću prve polovine 20. veka.

Njegov modernizam novorealističke oblikovnosti zauzima istaknuto mesto u srpskoj istoriji moderne umetnosti, posebno faza njegovog formativnog perioda tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. veka kada je delotvornije participirao na evropskoj umetničkoj sceni.

Na retrospektivnoj izložbi Veljka Stanojevića biće predstavljeno oko 50 umetničkih dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, Narodnog muzeja, Muzeja grada Beograda, Istorijskog muzeja Srbije, kao i privatnih kolekcija.

[su_box title=”Veljko Stanojević “]Veljko Stanojević (1892-1967) je završio Umetničko-zanatsku školu u Beogradu 1914. godine kod profesora Ljubomira Ivanovića i Marka Murata. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu kao ratni slikar i dobrovoljac. Nakon rata vratio se slikarstvu i krajem 1919. godine je otišao u Pariz gde je pohađao Acadẻmie de La Grande Chaumiẻre (1920-1922). Početkom četvrte decenije došao je u Beograd gde se, pored slikarstva, počeo baviti pedagoškim radom. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnika Srbije, grupe Oblik, Udruženja ratnih slikara, kao i Zagrebačkog prolećnog salona. Od 1919. učestvovao je na većini grupnih izložbi u Beogradu i inostranstvu. U Parizu je izlagao na Jesenjem i Proletnjem salonu, Salonu nezavisnih, kao i sa grupom L’Art en France. Sa jugoslovenskim umetnicima predstavljen je u Njujorku, Filadelfiji, Bostonu, Čikagu, Vorčesteru, Bafalu, Londonu, Barseloni, Rimu, Solunu, Sofiji i Pragu. Samostalno je izlagao u Beogradu: 1922, 1925, 1929, 1957, 1967. godine. [/su_box]Izložba u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića traje do 6. aprila 2015. godine, svakim danom od 10 do 18 časova, osim utorkom. Lokacija Legata Čolaković