Rekvijem za Pinokija

Berin Tuzlić, nagrađivani animator i strip umetnik iz Bosne i Hercegovine, predstaviće domaćoj publici najnoviji animirani film “Requiem for Pinocchio”, u petak, 8. aprila u 20 časova, u UK Parobrod, Kapetan Mišina 6 a, Beograd

 Najnoviji animirani film animatora i strip umetnika iz Bosne i Hercegovine Berina Tuzlića, nominovan je na prestižnom Filmskom festivalu u Kanu. Film je nastao u koprodukciji Via Medije iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice i na kompleksan način govori o Tuzlićevom čestom motivu deteta koje uvek pronalazi način da kroz strip izađe iz ukalupljenih stereotipa. Indoktrinacija od malih nogu, tema je ovog emotivnog filma u kome se igračka Pinokijo simbolično našla u glavnoj ulozi.

„Rekvijem za Pinokija je emotivna priča koja me je podsetila na početak rata i moj osjećaj djeteta kojem se svijet odjednom promijenio preko noći – simbolika Pinokia koji je preživio bosanski haos, da bi poginuo u Parizu. To tumačim kao sudbinu koja sve nas prati – preživeli smo rat, ali smo na neki način “umrli”, tj deo nas jeste ipak ubijen i toga ćemo postati svesni kad se najmanje nadamo – možda baš u miru i tišini jedne evropske metropole”, izjavio je Tuzlić.