fbpx

Knjiga švajcarskog novinara Gija Metana

U izdanju Akademske knjige iz Novog Sada i Informatike iz Beograda upravo je objavljena knjiga švajcarskog novinara Gija Metana Rusija – Zapad. Hiljadu godina rata. Rusofobija od Karla Velikog do ukrajinske krize, koja će izazvati veliko interesovanje čitalačke publike u Srbiji.

U ovoj knjizi autor postavlja pitanje: Zašto Sjedinjene Američke Države i Evropa toliko mrze Rusiju? Iako Rusija više nije pretnja, Berlin više nije meta njenih projektila, i uprkos jedinstvenoj činjenici da se njeno carstvo razjedinilo bez krvoprolića pruživši nezavisnost za petnaest novih država, mržnja i ocrnjivanje Rusije dostigli su ogromne razmere u medijima, akademskim krugovima i unutar političkih elita u zapadnom svetu. Da bi razumeo tu pojavu koja je postala histerična od ukrajinske krize, Gi Metan se vraća u povest, do Karla Velikog, koji je osnovao prvo zapadno carstvo 800. godine. On bez ijednog tabua i predrasude ispituje religijske, geopolitičke i ideološke korene zapadne rusofobije, i otkriva najdublje motive antiruskog i antiputinovskog narativa, uobičajenog i opšteprihvaćenog u zapadnim medijima, kako bi pružio novu priliku za pomirenjem.

Milovan Danojlić, posle čitanje ove knjige na francuskom jeziku, napisao je: „Hiljadugodišnja istorija ovog sukoba podseća čitaoca na nepopravljivost ljudske prirode u kojoj zavist, mržnja i strah od drugoga zamračuju svetlost Razuma. Dostojevski je verovao da će Lepota spasiti svet; ova knjiga nam predočava za šta je sve kadra Rugoba. Njena pogana igra bi mogla biti na izvestan način zabavna, onako kako su zanimljivi prizori neizlečivog ludovanja, da u pozadini spektakla ne stoje golema skladišta nuklearnog oružja: ludovanje bi se, jednog dana, moglo završiti u nezamislivom užasu.“

Gi Metan (Guy Mettan), švajcarski novinar i političar, bio je direktor i glavni urednik časopisa Tribune de Genève, trenutno je izvršni direktor Ženevskog kluba novinara i kolumnista više švajcarskih časopisa. Od 2001. član je Ženevskog parlamenta, autor nekoliko knjiga o Švajcarskoj i Ženevi.