Screen shot 2013 10 30 at 16.24.04

Zen budizam i japanska kultura

Kulturni centar Beograda u saradnji sa Društvom japanologa Srbije (Filološki fakultet u Beogradu) uz podršku Ambasade Japana organizuje predavanje „Zen budizam i japanska kultura“, koje je deo predavačkog ciklusa ZEN I DUH JAPANA: između vidljivog i nevidljivog, u petak, 1. novembra od 18h u Galeriji Artget.

Predavač je ugledni profesor Kacuhiro Jošizava sa Međunarodnog instituta za zen budizam u Kjotu, koji će govoriti o bliskoj povezanosti filozofije zena i japanske kulture.

Spoznaja prave čovekove suštine i prirode njegovoga sveta glavni su cilj filozofije zena, a suštinsko prisustvo ovog učenja u estetskoj i egzistencijalnoj svesti Japanaca razvijalo se i opstajalo od nastanka japanskog zena u 13. veku pa sve do danas.

Šta je zen? Od prvih susreta Zapada sa zenom na ovo pitanje odgovoreno je već mnogo puta, ali vredni pažnje ostaju samo odgovori do kojih u svom vremenu dolazi pojedinac sam, u uvek novom i neponovljivom susretu. Predavanja ZEN I DUH JAPANA: između vidljivog i nevidljivog jedinstvena su prilika da i sami dođemo do svog odgovora na ovo pitanje, u čemu će nam pomoći jedan od najboljih japanskih poznavalaca bogate baštine zena.