fbpx

Predavanje Tamare Ognjević: Rađanje prestonice

U ciklusu predavanja, popularno nazvanih “Večeri u odžakliji”, koja organizuje Etnografski muzej u Beogradu, u sredu 25. septembra s početkom u 19 časova u Manakovoj kući biće održano predavanje “Rađanje prestonice (Beograd 1830-1914)”.

Istražujući srpski dvor od srednjeg veka do modernog doba, Tamara Ognjević ovog puta povezuje pojam sedišta vladara – prestonog mesta – sa stvaranjem prestonice u Beogradu u 19. i početkom 20. veka, sve do prvih dana Velikog rata. To je vreme u kome jedan složeni urbanistički proces teče uporedo sa formiranjem slobodne srpske države, ali i pravom kulturnom revolucijom u kojoj dolazi do fantastične promene načina života u svim njegovim formalnim i suštinskim vidovima.

Od orijentalne varoši i bondručne gradnje, preko turskih bazara, fesa i feredže do arhitekata školovanih u Pešti i Beču, krinolina i valcera, ”Rađanje prestonice” je priča o izvesno jednoj od najdinamičnijih među brojnim uzbudljivim epohama istorije Beograda, i nesumnjivo višestruko zanimljiva povest o vremenu kraćem od jednog veka u kome se bez rata i razaranja dogodila najveća urbanističko-arhitektonska transformacija grada.

Istovremeno, ovo predavanje se bavi delikatnim odnosom grada i građanstva, vladarom kao glavnim urbanistom i društvenom potrebom da se harmonizuju estetski i graditeljski obrasci sa kolektivnim odnosom prema naselju u kome živi neka zajednica.

Ulaz je slobodan.

 

 

More Stories
“Slobodan izbor” kao fitnes filozofija