zato što svet nije ravan - LookerWeekly.com
zato što svet nije ravan - LookerWeekly.com

Zato što svet nije ravan

Više od panoramske fotografije

Volite panoramske fotografije? Zamislite da možete da napravite i panoramski video. Sve to možete uz iPhone, mali dodatak i besplatnu aplikaciju – BubbleScope…

Nekada je panoramska fotografija bila specijalnost malog broja fotografa, ali i same fotografske opreme. Danas, skoro svi digitalni fotoaparati ili mobilni telefoni sa ugrađenom kamerom, ne mogu se zamisliti bez opcije panoramske fotografije. Ipak, i pored lakoće kreiranja ove vrste snimaka, mesta za napredak uvek postoji. BubbleScope je korak napred.

Da biste koristili BubbleScope, potrebno je da koristite neki od Apple proizvoda, poput iPhone ili iPad uređaja. Iako nije nestvarno da se i sa iPad-om prave video i foto snimci, najčešće se koristi iPhone pa ćemo na njegovom primeru objasniti kako ceo princip funkcioniše:

  • Potreban vam je iPhone,
  • Čvrsta plastična maska za njega,
  • BubbleScope dodatak i
  • Instalirana besplatna BubbleScope aplikacija uz obavezni BubbleScope nalog.

BubbleScope dodatak je u stvari jedno malo ogledalo oblika polulopte, koje jednodimenzionalni kadar kamere samog telefona, pretvara u kadar kojim je obuhvaćeno 360 stepeni oko iPhone-a. Ovaj dodatak je praktično spakovan u plastično kućište ne veće od prosečnog karmina. Iz tog razloga, možete ga uvek nositi sa sobom i koristiti ga.

S obzirom da je ovo samo dodatak već postojećoj kameru i da se time ne menjaju osnovne opcije snimanja fotografija i video klipova, to znači da ćete pored fotografija moći da snimate i video u svih 360 stepeni!

Zahvaljujući algoritmima za pregled snimljenog materijala, video možete i tokom pregleda rotirati bez zaustavljanja, što vas praktično čini na neki način učesnikom u događaju koji je snimljen.

Naravno, sve ove snimke možete direktno podeliti sa vašim prijateljima i ostatkom Internet sveta putem već poznatih društvenih mreža poput Instagram-a, Facebook-a i Twitter-a.

Aplikacija se može preuzeti sa Apple Store-a, (uskoro i sa Google Play prodavnice, za Android uređaje) dok se dodatak za snimanje može kupiti za nešto manje od sedamdeset funti. U pakovanju se dobija maska od čvrste plastike, BubbleScope i zaštitna futrola.