youtube video iz mog ugla - Looxcie - LookerWeekly.com
youtube video iz mog ugla - Looxcie - LookerWeekly.com

YouTube video iz mog ugla

Neka i drugi vide sta ja vidim

Kada se pojavio YouTube, mnogi koji su imali pristup internetu, mogli su samo da gledaju video fajlove. Te video fajlove su postavljali oni koji su pored internet veze imali pristup i kameri i zavideli su im…

Razvojem korisničke elektronike (consumer electronics), deljenje video fajlova je postalo svima dostupno. Neki su zahvaljujući svojim radovima postigli svetski uspeh, snimajući se svojim telefonima, veb kamerama, ali i profesionalnom ili poluprofesionalnom opremom. Mnogi snimci događaja bili su često deo informativnih emisija.

Kako bi se što vernije prenela slika koju vidimo našim očima, i podelila sa drugima, kompanija Looxcie je korisnicima iPhone, iPad, iPod touch ili Android uređaja ponudila veoma interesantan dodatak – prenosnu kameru. Sama kamera se skoro i ne razlikuje od već standardnih blutut (bluetooth) slušalica koje se danas koriste.

Kako je kamera non-stop uključena, kada je uparena sa pomenutim uređajima, video se može u realnom vremenu deliti sa prijateljima (YouTube ili Facebook) ili poslati putem imejla. Sama kamera ima mogućnost memorisanja poslednjih 30 sekundi video fajla, ukoliko uređaj nije uparen.

Looxcie
Looxcie – Bluetooth služalica i kamera

Da bi se omogućilo nesmetano snimanje video sadržaja, ali i korišćenje slušalice za razgovore, ova mala kamera ima čak dva procesora. Spomenućemo i da 28 grama težak uređaj može da izdrži čak do četiri sata neprekidnog snimanja i da sačuva do 4 GB video snimaka. Na žalost, jedina mana ovog skoro pa savršenog uređaja je kvalitet snimka – samo 15 sličica po sekundi (24 sličica po sekundi može da prepozna “prosečno” ljudsko oko).

Cena od 199$ koja je objavljena, ovaj uređaj ipak čini dostupnijim nego što se predviđalo. Ipak, sama upotrebna vrednost je upravo detalj koji će uticati na rasprostranjenost ovih kamerica. Možda je ovo najava novog tipa izveštavanja koja će, nas, gledaoce, stavljati u poziciju da se osetimo kao da smo na licu mesta, gde se odvija radnja.

Prvi korisnici su oduševljeni. Da li ste već smislili kako biste je vi iskoristili?

 PS: Uređaj se može koristiti kao i standardna blutut slušalica…