VIDEO: Pronalazači Srbije

 

Inspirisan optimizmom mladih pronalazača, Telenor je ispričao priču o životu, dostignućima i planovima  dva momka kroz dokumentarni film „Pronalazači Srbije“, koji je danas premijerno pušten, a možete ga pogledati ovde.

Stefan Velja, maturant novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, ponosni je vlasnik zlatne medalje i Ordena prvog reda Kraljevine Belgije, nagrade rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije, kao i zlatne plakete moskovskog Instituta za inovacije. I to sve za samo jedan izum – patent „tromb gard“.

Nikola Cvejin, iz Žablja, svoj prvi izum napravio je u sedmom razredu osnovne škole i za njega dobio nagradu Zlatni pečat Ruske Federacije, i od tog trenutka ovaj mladi čovek niže nebrojeno mnogo nagrada.

Bez ikakvog predznanja kada je u pitanju medicina, ali podstaknut željom da pomogne ocu koji se mučio sa trombom, Stefan je došao na ideju da napravi stent – uređaj koji se ubacuje u odgovarajući krvni sud u cilju zaštite vitalnih organa (mozak, srce, pluća) od štetnih posledica tromboembolije. Kada krvni ugrušak naleti na njega, stent ga zaustavlja i hemijski razgradi. „Tromb gard“, kako je nazvao svoj patent, istovremeno je bio i ulaznica i za dugo željeni naučni kamp u Helsinkiju.

Stefan se ne razlikuje mnogo od svojih vršnjaka. Ovaj, kako ga brat opisuje, „štreber koji voli da se druži“, svira klavir i gitaru, bavi se sportom, igra bridž sa svojom ekipom i predstavlja pozitivan primer kako uz ideju, rad i trud dolaze i veliki rezultati.

Dvadesetdvogodišnji student iz Žablja, Nikola Cvejin, svoj prvi izum napravio je kada je imao samo dvanaest godina. Želeći da izbegne da se povređuje tupim noževima za duborez na času likovnog, odlučio je da sam napravi električni uređaj kojim će lakše i bezbednije obaviti svoj zadatak. Kako se ispostavilo, ova mini-mašina bila je prva svoje vrste u svetu i za nju je dobio nagradu Ruske Federacije, kao i nagradu Tesla fest, što ga je dodatno inspirisalo da nastavi sa svojim naučnim radom.

Do danas, Nikola ima čak pet zaštićenih pronalazaka za koje je dobio veliki broj nagrada i priznanja. Ovaj mladi čovek je i osnivač i predsednik Udruženja tehničke kulture iz Žablja, koje okuplja mlade istraživače.

„Kad sam bio klinac nije postojalo nijedno slično mesto na kojem bi se okupljali mladi ljudi koji žele da se bave naukom. Imao sam 18 godina kada sam pokrenuo Udruženje kako bi i drugi mogli da dođu, da podelimo svoja razmišljanja i zajednički dođemo do rešenja problema. Uvek se potrudim da im pomognem, a i oni, nesvesno, pomognu meni da rešim neki moj problem. Zajedno, učeći jedni od drugih, dalje napredujemo“, priča Nikola.

Ovaj skromni mladić prestao je da broji nagrade. Za njega, medalja je komad metala koji skuplja prašinu. Znajući šta su prave vrednosti, Nikola nesebično deli svoje znanje i iskustvo. Kroz zabavu i igru podstiče druge mlade ljude da iskoriste svoj potencijal i znanje i pretoče ih u velika dela kojima mogu da menjaju svet oko sebe.

Strast, talenat, vera i rešenost jesu vrednosti koje Telenor podržava, verujući da su ovi momci primer i podsticaj svim mladim ljudima u Srbiji da krenu u sopstvene poduhvate i ostvarivanje svojih snova. Podelite priču o mladim naučnicima, čiji optimizam predstavlja pozitivan primer mladim ljudima u našoj zemlji.