Image: AlexanderAlUS
Image: AlexanderAlUS

Uskoro počinje nova era fotografije – bez blica!

Dok se na polju mobilnih uređaja vodi bitka oko bolje kamere i ko ima bolje opcije poput ultrapiksela i stabilizacije slike, na drugoj strani radi se vredno radi na osnovi digitalne fotografije – novom senzoru od grafena. Šta je prednost novog senzora?

Istraživači na Nanyang Tehnološkom univerzitetu u Singapuru, koristeći grafen, razvili su optički senzor koji 1000 puta više “upija” svetlosti a u isto vreme koristi deset puta manje energije, poredeći se sa već postojećim CMOS i CCD senzorima. Zahvaljujući ovako visokoj optičkoj osetljivosti, već se može postaviti pitanje – da li će nam blic ikada više biti potreban? Najverovatnije ne. Barem ne za “običnu” fotografiju. Jedna od potencijalnih varijanti novih kamera može biti i Wonder Camera o kojoj smo ranije pisali.

Kao i uvek, ova tehnologija će prvobitno imati vojnu primenu i u izradi satelita, a nakon toga, moći ćemo da očekujemo ove senzore i u našim telefonima i drugim uređajima. Kako je najavljeno, nova vrsta senzora će biti jeftinija od postojećih rešenja čak pet puta, što će sigurno uticati na širenje njihove upotrebe.

Grafen je trenutno najtanji i ujedno najjači materijal poznat čovečanstvu.

U pitanju je dvodimenzijalna ugljenička struktura debljine samo jednog atoma ugljenika. Iako je skoro potpuno providan, u isto vreme je toliko gust da ni najmanje čestice gasa ne mogu proći kroz njega. Prema svojim svojstvima, odličan je provodnik elektriciteta poput bakra i čak sto puta jači od čelika. Sa ovim svojim svojstvima, grafen je odličan za izradu providnih ekrana osetljivih na dodir, svetlosnih panela ili solarnih ćelija.

Osim ove primene grafena, treba napomenuti i da se dosta resursa ulaže u razvoj baterija i tranzistora od grafena. Ukoliko i na ovim poljima bude velikog napretka i budemo bliži krajnjim proizvodima, sve smo bliži eri još manjih kompjutera i mobilnih uređaja. To će biti potpuno novi svet.

Ilustracija: AlexanderAlUS/Wikipedia