Photokina 2012 – svet slika

Slika na svaki način

Ovogodišnji sajam tehnologija u kreiranju, obrade i čuvanja fotografija i video materijala počeo je juče, 18. septembra, u Nemačkoj i baviće se najaktuelnijim trendovima u ovoj industriji, koja spada u grupu najinteresantnijih na tržištu. Šta nam proizvođači najavljuju za naredni period?

Photokina 2012 - svet slika

Industriju optičke opreme, softvera za obradu slike i video materijala, ali i čuvanja nakon obrade ili kreiranja, stručnjaci smatraju industrijom koja se najbrže razvija od svih industrija koja su okrenuta ka kupcu (consumer). S razvojem “pametnih” uređaja sa mnoštvom mogućnosti, između ostalog i “hvatanju” momenata kamerom, razvoj samih kamera mora biti u korak sa tim trendom.

Zahvaljujući takvom trendu, na tržištu danas imamo mobilne telefone sa mnoštvom megapiksela (Nokia 808 ima realnih 38 Mpix) koji nam pružaju mogućnosti kakve su ranije bile rezervisane samo za profesionalne i poluprofesionalne fotoaparate. Uz samo razvijanje hardvera (optičkih senzora) koji predstavlja osnovu dobre kamere, na tržištu mobilnih aplikacija se pojavio neočekivano veliki broj raznih rešenja koja pomažu da kreirane fotografije ili video klipovi, izgledaju savršeno, jedinstveno ili kreativno. Broj aplikacija koje služe za ove svrhe kreće se oko cifre od dvadeset hiljada aplikacija, za iPhone/iPad i Android uređaje.

Pored samih aplikacija, koje omogućavaju da se na telefonima kreira ovakav multimedijalni sadržaj, vrlo je bitno da se naglasi da i standardna kompjuterska softverska rešenja za postprodukciju ovog sadržaja prati trendove.

originalPreviewJW%20(1)

Tržište kamera, od digitalnih “idiota” do profesionalne opreme, stručnjaci ocenjuju da nikada nije bilo raznovrsnije. Kao posledica razvoja mobilnih uređaja i njihovih kamera i aplikacija, mnogo korisnika se odlučuje da uozbilji svoje vizuelne kreacije, pa se okreću posebnim uređajima za njihovo kreiranje – fotoaparatima i video kamerama. To je dovelo do povećanja prodaje ovakvih uređaja, pa se očekuje da se rast nastavi i kroz 2013. godinu. Ovo se posebno odnosi na kategoriju fotoaparata sa izmenjivim objektivima za kojima je ove godine potražnja prosto odskočila u odnosu na očekivanja.

Iako su mnogi novi uređaji iz ove industrije predstavljeni pre početka sajma, srećnici koju su se uputili put Nemačke zbog njih će uživo imati priliku da barem testiraju opremu koju će kasnije kupiti ili samo gledati kako je neko drugi koristi. Na nesreću po veći deo kupaca koji je želeo da unapredi svoju opremu, cene foto opreme neće “padati” već će naprotiv rasti u narednom periodu. Videćemo kako će to uticati na ukupnu prodaju.