IT kutak DOB 5

Otvoren IT kutak u DOB-u

U Domu omladine Beograda  otvoren je IT kutak (test faza), kojim ovaj centar kulture i obrazovanja otvara mladima Beograda i Srbije još jednu mogućnost za učenje, usavršavanje i razvijanje kreativnosti.

IT kutak otvorili su Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Stiven Stark (Stephen Stark) ataše za medije Ambasade SAD u Srbiji i Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda. Otvaranju su prisustvovali predstavnici medija, omladinskih organizacija, fakulteta i naučnih institucija.

IT kutak nalazi se u holu ispred sale Amerikana Doma omladine Beograda, a osmišljen je kao omladinski edukativni centar, namenjen prevashodno srednjoškolcima i studentima, uzrasta od 14 do 25+ godina. Opremljen je najsavremenijim Epl Mekintoš (Apple Mecintosh) kompjuterima koji mogu da rade na vodećim platformama Mek OS (Mac OS), Vindous (Windows), Linuks (Linux) i Android. Planirana je nabavka još kompjutera, 3D štampača i 3D skenera, kao i materijala za robotiku. Funkcionisaće kao prostor u kojem se odvijaju isključivo obrazovne aktivnosti i gde će mladi moći da pokrenu svoje startap (Start Up) projekte od kojih će neki, možda prerasti i u preduzeća. IT kutak neće raditi kao igraonica ili internet kafe.

Prvi zadatak mladih u IT kutku će biti oživljavanje Doma omladine Beograda u kiber prostoru, odnosno stvaranje novog i paralelnog života Doma omladine Beograda na vebu, onako kako ga mladi zamišljaju.

Prva besplatna radionica u IT kutku Doma omladine Beograda biće održana od 7. do 12. marta 2014. Predavač će biti Milan Adamov, Epl sertifikovani predavač (firma 4D), a radionica će se baviti osnovama Epl Mek OS (Apple Mac OS) operativnog sistema. S obzirom da su kod nas većinski zastupljeni računari sa Vindous (Windows) operativnim sistemima, cilj ove radionice je kompjutersko opismenjavanje mladih na Mek OS platformi. Namenjena je mladima uzrasta od 14 do 27 godina, broj polaznika je 14, a prijave su obavezne putem mejla it@domomladine.org. Termini radionice: od 11č do 15č, osim 8. marta u terminu od 16č do 20č.

Početna realizacija projekta je finansirana iz sopstvenih sredstava Doma omladine Beograda i uz pomoć Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Telekoma Srbija. Projekat je podržan i donacijom od strane američkog naroda, odnosno Ambasade SAD u Beogradu, te donacijom firme Macola.