nokia n9

Nokia N9

Telefon bez budućnosti…

Nokia je mnogo novca uložila u razvoj mobilnih platformi. Nažalost, u poslednje vreme skoro sve bivaju napuštene kako bi stvorile dovoljno prostora za gigantski Microsoft i njegov Windows Phone 7…

Prošle nedelje, Nokia je predstavila svoj najnoviji model predviđen za sam vrh ponude – N9. Ovaj dugo očekivani model konačno je ugledao svetlost dana i kao što je bilo najavljeno, pokreće ga poslednja verzija MeeGo mobilne platforme. MeeGo je naslednik Maemo platforme koju smo imali prilike da vidimo i koristimo na Nokia N900 modelu.

Sam N9 je veoma tanak telefon i nema hardverskih navigacionih tastera osim tastera za uključenje. Zbog svog dizajna, telefon odaje utisak da ekran od Gorilla stakla pokriva celu prednju stranu. Telo telefona je od polikarbonata i izrađena je iz jednog dela što još više doprinosi celokupnom pozitivnom utisku.

Osnovni moto kojim Nokia predstavlja N9 jeste da je za sve”samo potreban svajp”. Na taj način je pokušano da se na kratak i jednostavan način objasni kako N9 funkcioniše. Postoje samo tri ekrana – lista aplikacija, notifikacije i trenutno pokrenute aplikacije. Do ovih ekrana se dolazi prostim prelaskom prsta sa leve na desnu stranu (swipe) ili obrnutno i time je navigacija u potpunosti pojednostavljena. Zbog toga i ne čudi što su sa N9 uklonjeni svi hardverski tasteri (osim tastera za uključivanje). Tako se dodatno uštedelo na prostoru koji je iskorišćen za ekran.

Ono što je možda i najteže za prihvatiti kod ovog telefona jeste da ne postoji glavni ekran (!?) kao kod “regularnih” telefona, bilo da su pametni ili ne. Na zaključanom ekranu mogu se videti poslednje informacije u vidu notifikacija, ali nakon otključavanja istog, upućeni ste direktno na listu aplikacija. Ovo se može i smatrati velikim unapređenjem s obzirom da je Nokia poznata po “dubini” menija svojih telefona što je posebno umaralo korisnike.

600 nokia n9 07

Na poleđini telefona, uklopljeno sa kompletnim kućištem, nalazi se standardna Carl Zeiss optikasa senzorom od 8 mega piksela koja omogućava i snimanje HD pored fotografija. Dual LED blic je sastavni deo ovog paketa.

Ekran sa notifikacijama sadrži sva obaveštenja koja su nam bitna – poslednji mejl ili SMS, ali i notifikacije sa „Facebook“-a i „Twitter“-a.

Među preinstaliranim aplikacijama koje će nam omogućiti da nam N9 bude „glavni” telefon su i „Skype”, „Foursquare” i „Joiku Wi-Fi hotspot”. Od aplikacija za zabavu, tu je već preko popularni „Angry Birds“, a za razmenu multimedije je zadužen „Vimeo” Internet servis. Za navigaciju je zadužena Nokia Maps aplikacija, ali kao i do sada, podrška za Srbiju je izostala. Ostaje da se nadamo da će Nokia uskoro kupiti mape naše zemlje kako bismo i mi mogli da koristimo ovu aplikaciju.

Dostupnost ovog modela se očekuje krajem ove godine, a o ceni se samo raspravlja. Sudeći po svemu što nam ovaj model nudi i kako ga Nokia pozicionira, neće nas iznenaditi njegova cena kada bude postala poznata.

Do tada, zaljubljenici u ovakve telefone mogu samo da čekaju da se N9 pojavi, a to vreme da prekrate gledanjem YouTube snimaka srećnika koji su ga videli uživo.