Nokia HQ - Espoo
Nokia HQ - Espoo

Nokia i dalje posrće

Morali su i kuću da prodaju

Nokia, jedan od najvećih giganata u svetu mobilnih uređaja, već dugo vremena muči muku kako da održi svoju poziciju u veoma brzoj industriji kakva je industrija mobilnih uređaja. Njihova finansijska situacija je mnogo gora, nego što se poslednjih meseci mislilo. Čak su i kuću morali da prodaju…

Espoo, jedno od najpoznatijih mesta na planeti (barem u svetu tehnike) sa prilično “cool” imenom, drugi je najveći grad u Finskoj. Čuven je širom sveta jer se, od 1997. godine, tu nalazi sedište kompanije Nokia.

U ovom gradu, Nokia je sagradila poslovni kompleks u koji su često bile uprte oči javnosti, koja je radoznalo isčekivala nove i inovativne Nokia proizvode. S obzirom da ovu kompaniju ni smanjenje broja zaposlenih, zatvaranje fabrika i napuštanje projekata (Symbian, Maemo, MeeGo…), pa čak ni “veliki” Microsoft nisu uspeli da izvuku iz finansijske krize, Nokia je posegnula za očajničkim rešenjem – prodali su svoju “kuću” u Espoou za 222 miliona eura.

Iako je vrednost ovog kompleksa u poslednjih par godina drastično porasla, postavlja se pitanje da li je i ovaj potez dovoljan da se nešto konkretno učini po pitanju finansija ove kompanije. Očigledno da to nije slučaj jer je Nokia i na drugom “kraju” svog portfolia, učinila sličan potez.

Naime, iako Nokia Siemens Networks nisu direktno povezani sa ostatkom Nokia portfolia, obe kompanije su deo jedne velike Nokia celine. Tako je Nokia Siemens Networks odlučio da svoj biznis sa optičkim kablovima proda i na taj način prikupi dovoljno sredstava da ostane u igri. Iako se navodi da se ova kompanija na taj način okreće budućnosti koju vide u LTE tehnologiji (veoma brz prenos podataka preko mobilne mreže iliti 4G). Kako je LTE mlada tehnologija i na pravi način zastupljena samo u Severnoj Americi, i ovde je pod znakom pitanja na koji će način i kada Nokia Siemens Networks početi da doprinosi ukupnom Nokia “kućnom” budžetu.

Sudeći prema poslednje dve godine posrtanja ovog nekada vodećeg giganta, moramo biti skeptični da će se uskoro desiti neki preokret sa fanfarama. Možda će se ipak vratiti svom izvornom biznisu, čačkalicama i gumama.

Foto: -Majestic-