Nedeljni pregled sveta tehnike (04)

Gmail, multikopter, vučni zrak, Kinect

Google je predstavio redizajnirani Gmail korisnički interfejs. Multikopter? NASA radi na vučnom zraku – da li je Zvezda smrti sledeći projekat? Kinect…

Gmail

Google je u poslednje vreme vrlo aktivan i agresivan na tržištu. Skoro da nije bilo nedelje u kojoj nisu predstavili neki svoj novi proizvod (kao ICS) ili redizajnirane stare proizvode. Danas je na meniju Gmail.

novi izgled Gmail aplikacije

U skladu sa trenutnim izgledom korisničkog interfejsa sa kojim smo se već upoznali kroz Google Search i Google Docs (ako ste korisnik ovog servisa). Uz ovaj “fejslifting” Google je doradio i prikaz razmenjenih E mail-ova, popularnije nazvane konverzacije. Takođe, dodata je opcija da se i prikaz samog servisa prilagođava veličini ekrana uz predefinisana podešavanja. Pretraga mejlova je poboljšana, ali i sortiranje pomoću “naziva” konverzacija (labels).

Sve u svemu, novi Gmail izgleda lepo i definitivno bolje nego prethodna verzija. Mada, funkcionalnost je ono što je najbitnije, a to je i dalje na visokom nivou.

Multikopter

Davno je čovek poželeo da poleti kao ptica i da uživa u letu i pogledu koji se tokom leta pruža. Ali da li je iko poželeo da se sedi na stolici, vezanoj za gumenu loptu, okružen elisama malih propelera koji vas podižu u vazduh? Ovako se (slobodnim jezikom) može opisati prvi “multikopter” na svetu.

Ova letelica je delo nemačkog E-volo tima koji čine diplomirani fizičar Thomas Senkel zadužen za dizajn prototipa i zaljubljenik u paraglajding i lake letelice, iskusni programer Stephan Wolf koji je od nule programirao softver za ovu letelicu i Alexander Zosel koji je zadužen za marketing i PR ali je i sam inovator u svetu paraglajdinga i lakih letelica.

Najduži let je trajao čitavih minut i po što je više nego dovoljno da dokaže da je koncept uspešan i da je prototip spreman za dalja testiranja. Iako bi ovaj koncept trebalo da nas dovede do ličnih letelica budućnosti, sa svojih šesnaest propelera, ipak je daleko od kranjeg proizvoda. Ali je ovo veliki uspeh za ovako mali tim.

Vučni zrak

Ako ste ikada gledali neki od delova iz Lukasove sage “Ratovi zvezda” sigurno ste bar nekoliko puta čuli za izraz “vučni zrak” (tractor beam) tj. nešto nevidljivo što vuče svemirske letelice ka svemirskoj luci. Iako se u filmu to podrazumeva, mnogima je nepoznata prava funkcija ovog vučnog zraka. U pitanju je navigacija. Ako ste se ikada parkirali u zatvorenim parking prostorijama, na ulazu ste morali da vodite računa da ne ogrebete ili ozbiljnije oštetite vaše vozilo, jer na ulazu nemate mnogo prostora za manevar. Isto je i u fiktivnom svemiru – malo je prostora za manevar kada se svemirski brod spaja sa lukom.

Naravno, daleko smo od Lukasove fikcije, ali je princip upotrebe ovog zraka vrlo slična – koristiće ga prilikom istraživanja planeta za prikupljanje uzoraka sa zemljišta i iz vazduha. Trenutno se razmatraju tri mogućnosti kako da se ovaj zrak kreira – optički vorteks, zraci optičkog solenoida i Bezelov zrak. Koliko su ove ideje napredne, govori podatak da je Bezelov zrak još uvek samo teorija na papiru i da do sada nije realizovana u laboratoriji.

Microsoft Kinect proslavio rođendan

Iako je tek na početku svog postojanja, Microsoft Kinect je svojom filosofijom, zauvek promenio način na koji se igraju igrice na konzolama. Uz Microsoft Kinect i Xbox, konačno možete da stvarno učestvujete u igici a ne samo da držite džojistik. Ali da je ovaj proizvod prevazišao svoju osnovnu namenu, svakodnevno dokazuju vredni i kreativni ljudi širom sveta. U skladu sa tim, Kinect se više ne smatra samo uređajem za igru već je mnogo više od toga. U toku 2012. godine, očekuje se da će za ovaj uređaj, Microsoft objaviti razvojno okruženje i za Windows platformu što će programeri sa sjajnim idejama, sigurno oduševljeno dočekati. Ovako može izgledati naš svet u skorijoj budućnosti.