Nedeljni pregled sveta tehnike (03)

Nokia World, novi Nexus, Ice Cream Sandwich, Samsung, rođendani

Nokia predstavlja nove modele, Android 4.0 je predstavljen, Samsung nastavlja sa dominacijom…

Nokia World

Za danas (26.10.) je zakazana Nokia World konferencija na kojoj će Nokia, kao i mnogi drugi proizvođači pre njih, predstaviti svoje nove proizvode i ideje. Iako su se na Internetu pojavile nezvanične slike novih Windows Phone 7.5 telefona na kojima je Nokia radila u periodu iza nas, sigurni smo da će biti interesantno. Za Nokia Lumia 800 smo već odavno znali da je u pitanju prvi Nokia WP 7.5 telefon a pošto izgleda skoro identično kao i N9, nema većih iznenađenja ni na softverskom niti na dizajnerskom planu. Model Nokia 710 očekujemo sa nestrpljenjem jer je to prvi “jeftiniji” Windows Phone 7.5 telefon koji će nam Nokia ponuditi. Više detalja o ovoj konferenciji moći ćete da pročitate u narednom broju.

Ice Cream Sandwich

Prošle srede, Google je predstavio najnoviju verziju Android platforme 4.0 pod imenom “Ice Cream Sandwich”. Nova verzija objedinjuje Android platforme za telefone i tablet uređaje čime je praktično, za sada, zaokružena Android priča – jedna aplikacija će sada raditi na svim dostupnim uređajima koji rade na Android 4.x platformi. Od unapređenja koja ova verzija donosi, izdvojićemo: redizajnirani izgled korisničkog menija koji sada više podseća na Honeycomb, uvek dobri “multitasking” je sada bolje odrađen vizuelno, poboljšan unos teksta, poboljšanja u mnogim aplikacijama poput E-mail i kamera i najzanimljivija do sada – otključavanje telefona putem prepoznavanja lica. Koliko je ova verzija interesantna svima, već se na Internetu mogu naći nezvanične verzije za neke modele.

Samsung Nexus

U skladu sa predstavljanjem nove Android 4.0 verzije, 19.10. predstavljen je i prvi uređaj koji će raditi sa ovom platformom – novi Samsung Nexus (poznat i pod imenom Prime). Ovaj telefon smo već predstavili u jednom od prethodnih izdanja. Uređaj na prvim YouTube snimcima izgleda i radi sjajno. Za sada nije poznato koje nove modele uskoro možemo očekivati sa novom platformom. Na žalost, za sada se govorka da će jedino “stari” Nexus dobiti nadogradnju na Android 4.0.

Samsung dominira

Samsung je ove godine napravio ogromnu ekspanziju, paralelno koristeći priliku jer su konkurenti posustali ali i veliki broj ideja koje su sproveli u dela. Već je odavno poznato da je Samsung mnogo poena osvojio svojim modelima Galaxy S i Galaxy S 2 a da nas je dodatno oduševio svojim modelima tablet uređaja (Galaxy Tab i Galaxy Tab 10.1). Kruna uspeha ove godine, makar samo na papiru, jeste činjenica da Google telefon i u novoj verziji dolazi iz Samsung-ovih fabrika. Sudeći po trendu, u premium segmentu prenosnih uređaja, Samsung trenutno dobro radi svoj posao, pa makar nam predstavljao i čudne modele poput Galaxy Note.

Da ne budete neupućeni, prošle nedelje, Ubuntu distribucija Linux-a proslavila je svoj 7. rođendan dok je Windows XP “napunio” čak 10 godina od svog zvaničnog predstavljanja.