Udahni, izdahni iz Češke, foto: Oksana Toskić
Udahni, izdahni iz Češke, foto: Oksana Toskić

Naučnici iz Francuske, Švedske, Češke, Estonije, Austrije i Slovenije gosti Međunarodnog programa Festivala nauke

Na predstojećem 16. Festivalu nauke, koji se održava od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, biće predstavljen bogat međunarodni program, u okviru atraktivnog programa na Naučno-fantastičnoj bini i u Zoni interaktivnih postavki.

Na Naučno-fantastičnoj bini u Hali 3a, svakog festivalskog dana od 10 do 18 sati, svoje zanimljive nastupe će imati Majkl Gregori iz Francuske, Hemijski institut Lund Univerziteta iz Švedske, Fantastični fizički teatar UDIF iz Češke, Hiša eksperimentov iz Slovenije, i Kompanija Tri praseta iz Estonije. U ovom šou programu akcenat je na zabavnoj strani nauke i vizualnom spektaklu koji ostavlja bez daha. Naučne reprezentacije iz celog sveta stižu u Beograd samo da bi, udruženim snagama, pokazali sasvim novo, sveže i zabavno lice nauke.

Majkl Gregori iz Francuske će se predstaviti programom “Kako je nauka obišla svet”, realizovanim uz podršku Francuskog instituta u Srbiji. Gregori je obišao pola sveta na svom biciklu šireći svoju ljubav prema nauci. Od Evrope do Afrike, nijedno mesto mu nije dovoljno daleko i nedostižno za izvođenje eksperimenata. U svom šou programu ispričaće našoj publici o tome kako tačno izgleda učiti decu najrazličitijih nacija, kao i to koji su omiljeni dečiji eksperimenti koje je izveo u različitim zemljama. Kroz eksperimente iz fizike i zanimljivu priču, naučićemo kako možemo postati pravi putujući naučni komunikatori.

Fantastični fizički teatar UDIF iz Češke predstaviće šou program „Udahni, izdahni“, koji odgovara na brojna pitanja: Zašto postoje rupe u švajcarskom siru? Kako crveni kupus može da koristi jednom hemičaru? Šta povezuje mehuriće u bezalkoholnim pićima sa globalnim zagrevanjem? UDIF pozica publiku da zajedno s njima istraži najzanimljivija lica ugljen-dioksida, njegove dobre i manje dobre strane, a sve to uz mnogo zabavnih eksperimenata. Otkrivajući pregršt naučnih činjenica, pokušaće da naprave i nešto sasvim nezamislivo – Sneška Belića usred maja! I to baš uz pomoć ugljen-dioksida.

Gosti iz Češke će izvesti i program “Čuti svetlost, a  videti zvuk”. Kroz neverovatne eksperimente iz fizike naučićemo sve o ova dva veoma zanimljiva talasa, koje možda vidimo, a ne shvatamo; možda shvatamo, a ne vidimo. Za kraj šou programa UDIF je pripremio i  neverovatan muzički program sačinjen od različitih snopova svetlosti. “Zagrejte glasne žice sa nama i budite prateći vokal jedinstvenoj laserskoj gitari”, stoji u pozivu ovih internacionalnih gostiju.

Hiša eksperimentov iz Slovenije predstaviće program „Gasologija“, koji se pita koje su to sve supermoći gasa, neuhvatljivog agregatnog stanja. Šta se dešava sa glasom kada ga komprimujemo? I šta će biti sa njim kada ga rashladimo? Ovaj naučni šou program pokazaće koliko gas može da bude uzbudljiv i pun iznenađenja. Samo na Gasologiji, publika će biti  u prilici da pogleda kako to leti raketa bez pomoći vatre! 

Hemijski institut Lund Univerziteta iz Švedske nastupiće sa šou programom „Eksplozija molekula!“ koji odgovara na pitanja: da li se nekada pred tvojim očima ukazala vatrena duga? A vatreni tornado? Može li polomljena sijalica i dalje da svetli? Da li staklo može da menja boje? Kako se u zatvorenom prostoru može izazvati prava mala grmljavina? Učesnici ovog programa potrudiće se da odgovore na baš svako od njih i to uz pomoć eksplozivnih molekula koji čine da svuda oko nas plešu raznorazne boje i najrazličitiji gasovi. Hemijski institut Lund Univerziteta poziva publiku da im se pridruži i sazna kakva se sve nauka krije iza njihovih nezaboravnih eksperimenata.

Tri praseta iz Estonije izvešće program “Naukom protiv klimatskih promena”, u kome će  objasniti zašto je jedan najobičniji gas poput ugljen-dioksida ustvari veoma štetan kada ga imamo previše u atmosferi. Gostima festivala biće objašnjeni i zanimljivi pojmovi poput globalnog zagrevanja, efekta staklene bašte i klimatskih promena, i sve to ilustrovano neverovatnim eksperimentima iz hemije i fizike.

U Zoni interaktivnih postavki predstaviće se OMAi – Međunarodni biro za medije i umetnost iz Austrije, koji na festival dolazi uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. U njihovoj postavci „Tagtool – kutak za animirane ideje!” čeka nas “malo kreativnosti, kap ili dve imaginacije, mnogo boja i ništa manje animacije“. Ekipa ovog razigranog biroa će predstaviti novu verziju svoje popularne Tagtool aplikacije, kojom poziva publiku da vidi kako najrazličitije ideje kroz nekoliko poteza postaju pokretne animacije. Biro poziva sve zainteresovane da se i sami okušaju u ovom šarenom izazovu, uz koji interaktivno slikarstvo nikad nije izgledalo ovako uzbudljivo.

Tokom proteklih petnaest godina Festival nauke postao je najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope. Cilj Festivala je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i zabavna.

Festival nauke je ponovo pokrenut zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz festival više od 10 godina. Učešćem na Festivalu, kompanija NIS podržava promociju nauke i obrazovanja kod mladih, kao i inovacije u ovoj oblasti, što između ostalog predstavlja strateške ciljeve kompanije. Festival je podržala i ERSTE banka, tradicionalni sponzor manifestacije kao i Nacionalna Geografija kao podrška Ekspertinejdžeri zone. Međunarodni program su pomogli Francuski Institut u Srbiji i Austrijski kulturni forum. Festival nauke se posle više od dve godine ponovo vraća na Beogradski Sajam koji je jedan od pokrovitelja, uz Ministarstvo prosvete.