Međunarodni dan programera
IT Specialist Working on Personal Computer with Monitors Showing Coding Language Program. Technical Room of Data Center with Server Rack.

DANAS SE OBELEŽAVA MEĐUNARODNI DAN PROGRAMERA

13. septembar MEĐUNARODNI DAN PROGRAMERA

Prema poslednjim procenama, u Srbiji je zaposleno oko 120.000 programera

Broj programera u Evropi iznosi preko 5 miliona, a predviđa se porast za još milion do 2028.

Isailović: ,,Na Međunarodni dan programera Merkle u Srbiji postavlja cilj: preko 200 zaposlenih do kraja 2022. godine u Beogradu, što čini rast od 100%’’

Danas se obeležava Međunarodni dan programera. Prema poslednjim istraživanjima broj programera u Evropi iznosi preko 5 miliona, a predviđa se porast za još milion do 2028. Srbija prati evropski trend velikog porasta potražnje za ovom profesijom, što znači da je broj od 120.000 zaposlenih u Srbiji samo trenutno stanje.

,,Ova činjenica ne treba da čudi. To je dinamična profesija u kojoj se ceni trud i znanje, a nije zanemarljivo reći i da je prosečna juniorska pozicija plaćena iznad prosečnog mesečnog dohotka u Srbiji’’, kaže Ivan Isailović, izvršni direktor Merkle u Srbiji. ,,Tu je atraktivna i međudržavna fluktuacija radnika te je poslednjih godina broj programera samo u Evropi prešao pet miliona, a predviđa se da će do 2028. porasti za još 21%.’’

Kada je evropsko tržite u pitanju, Isailović dodaje da su najveći ,,uvoznici’’ programera nemački gradovi Berlin i Hamburg, London i Roterdam, ali da se beleži i razvoj portugalske IT industrije, zbog čega sve više mladih programera svoje radno mesto pronalazi u gradovima Porto i Lisabon. 

,,Svakako, najdraže nam je kada se programeri ostvare ovde, u Srbiji. Ako ne u Merkle, onda u sličnim kompanijama kojih ima zavidan broj. Velika mi je čast što na Dan programera mogu da predstavim naše ciljeve, a to je da do kraja 2022. Merkle poveća broj zaposlenih na preko 200 programera – što će biti rast zaposlenih od 100%, uključujući stručnjake za Java, Frontend, .NET tehnologije, kao i Salesforce platformu.’’

Glavne organizacione posebnosti ove industrije su prostorna i vremenska fleksibilnost i hibridni model rada. Takozvani remote-friendly koncept je prihvaćen kod značajnog broja kompanija, a kako je u pitanju revolucija u radnoj kulturi, Isailović navodi da ne treba biti skeptičan prema promenama. ,,Lično verujem da je rad od kuće jednako produktivan,’’ dodaje Isailović, ,,a pratim i sva istraživanja ovog fenomena koja se vrše u svetu i koja potvrđuju isto.’’

Direktor kompanije Merkle navodi i nove tendencije u programiranju, koje poslednjih godina zanimaju i industriju i klijente. ,,PWA – progresivne web aplikacije omogućuju da svi uređaji imaju korisničkoiskustvo nalik na mobilne aplikacije, koje su trenutno najpraktičnije. Za ovom tendencijom idu i čet-botovi, koji su veoma korisni za online prodavnice koje beleže nagli porast prodaje. Naravno, postoje dodatne potrebe za razvojem tehnologija koje su već decenijama u porastu, kao što su sajber sigurnost, tehnologija prepoznavanja glasa i uvek traženo unapređenje estietike – uglavnom za jednostrane web stranice, koje podržavaju ideju da je savršenstvo u jednostavnosti.   

Dan programera je počeo da se obeležava 2009. godine u Rusiji, a inicijativu su pokrenuli zaposleni u kompaniji Parallel Technologies. Dan za obeležavanje je simbolički izabran – svaki 256. dan u godini, jer je to broj koji označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom – najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

O Merkle-u:

Vodeća agencija za korisničko iskustvo bazirano na podacima u regionu Nemačke, Austrije, Švajcarske (DACH) i Istočne Evrope, Merkle, bavi se upravljanjem korisničkim iskustvom zasnovanim na podacima (CXM). Merkle zapošljava više od 1200 digitalnih stručnjaka u Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Portugalu, Srbiji i Švajcarskoj. Od 2014. godine na tržištu Republike Srbije zapošljava timove za Java, .NET, PHP i Frontend programske jezike, Salesforce i druge platforme za korisničko iskustvo, kao i timove za dizajn, QA i podatke. Merkle inženjeri razvijaju rešenja za najrazličitijih industrija i partneri su 500 najboljih kompanija u Nemačkoj i Švajcarskoj uključujući Hansgrohe, Jelmoli, Credit Suisse, Danone, Swiss Life, Schindler, Victorinox, Medela, UBS, Kaufland i Siemens. Merkle je deo međunarodne dentsu grupacije.

Foto: PROMO