Leteći poštar

Leteći poštar neće sletati (ili zvoniti) dva puta

Naši dragi poštari u skorije vreme neće biti zamenjeni novijim verzijama, ali poštar budućnosti, kako ga Google “vidi”, može biti zahvalno rešenje za mnoge situacije u kojima se čovek može naći.

Predstavljamo vam pogled na poštara budućnosti – Projekat “Wing”…

Možda niste znali, ali u Google-u se mnogo ljudi bavi projektima koji nisu opšte povezani sa pretraživanjem Interneta ili reklamama. Ta “specijalna” ekipa odabranih, bavi se Google [x] projektima kao što su automobil bez vozača koji prikuplja fotografije za Google Earth projekat. Jedan od njihovih projekata koji se razvija još od 2010. godine jeste i projekat “wing” – bespilotna letelica koja za primarni cilj ima isporuke tereta na udaljene lokacije. Ovaj projekat je sada u zreloj fazi s obzirom da su sada predstavljeni prvi test rezultati iz stvarnog okruženja.

Kao što sam naziv projekta nagoveštava, ova bespilotna letelica ima oblik velikog krila, na kome se nalaze četiri propelera koji je pokreću. Zahvaljujući dizajnu celokupne letelice i pozicijama propelera, poletanje, sletanje i mirovanje u vazduhu se obavlja u vertikalnom položaju, poput helikoptera. U realnosti, ovaj “detalj” omogućava ovoj letelici da dopre praktično do svake izabrane lokacije i dostavi svoj teret, što je ogromna prednost u odnosu na neke svoje “rođake”.

Iako je sam projekat još uvek daleko od komercijalizacije, stabilnost u radu i letu, kao i uspešna dostava paketa pokazuju da je ovo projekat koji će otvoriti vrata mnogo širem spektru inovacija u ovom segmentu bespilotnih (a možda i “pilotnih”) letelica i njihovih primeni. Naravno, osim same letelice, u isto vreme se testira i sistem kontrole ove letelice koji je možda i kompleksniji od samog “letećeg poštara”.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Naravno, svaka inovacija sa sobom nosi i nova pitanja na koja treba dati odgovore. Neka od tih pitanja mogu biti poput “Da li smo spremni da nam nebo iznad nas ispune mali (ili veliki) leteći poštari?” ili “Da li su bezbedni?”, a odgovore na njih ne bi trebalo da dâ samo jedna osoba.

Pitanja i odgovora je mnogo, ali ako se i vi setite nekog, budite slobodni da svoje mišljenje podelite sa svima.

Izvor: BBCGoogle [x]