instagram ima pravo na vase slike
instagram ima pravo na vase slike

Instagram ima pravo na vaše slike

Vaše Instagram slike više nisu vaše

Instagram je, kao i mnogi drugi Internet servisi, morao u jednom momentu da promeni svoja pravila korišćenja. I kao po pravilu, promena nije dobra za korisnike. Evo i zašto…

Svaki besplatan Internet servis, na svom početku je uvek u potpunosti otvoren prema svojim korisnicima. To se može videti prema uslovima korišćenja, koji se po standardu prihvataju prilikom registracije, a skoro po pravilu retko ko ih i pročita. Iako tada nema previše opcija, većini je dovoljno to što je servis besplatan i funkcionalan da bi se “na slepo” prihvatili uslovi korišćenja.

Ali tajna se uvek krije u par redova tog dugačkog teksta. Ovaj tekst su kreirali pravnici samo sa jednom idejom – da zaštite prava i “skinu” odgovornost sa onog ko pruža taj Internet servis. Ali ponekad, ovim tekstom i njegovim prihvatanjem, mnogi korisnici omogućavaju da kreator ili vlasnik servisa, prilično dobro zarađuje. I to sve koristeći naše podatke koje “kačimo” na Internet koristeći se njihovim “alatima”. I tamo ćete uvek naći rečenicu poput “ovi uslovi mogu biti promenjeni bez posebnog obaveštenja…”. A to je ključna stavka…

Posle kontraverzne promene uslova korišćenja od strane Facebook-a, da između ostalog, mogu koristiti vaše “okačene” fotografije u svojim reklamama, Instagram je krenuo istim putem – od sada će i Instagram moći da koristi vaše simpatične fotke. Za razliku od Facebook-a, na Instagramu ima mnogo više kvalitetnih foto-ostvarenja pa tako ova promena ima i više posledica.

Iako se na prvu loptu može pomisliti da bi Instagram mogao lepo da zarađuje od prodaje vaših fotografija bilo kome, to ipak nije tako. I pravnici koji rade za Instagram znaju da bi previše opasno bilo da odjednom promene kompletne uslove, jer bi to izazvalo ogroman broj tužbi i isplata obeštećenja bi bila prevelika i za tri Instagrama, što bi se reklo u “narodu”. S obzirom da je Instagram skoro kupljen od strane Facebook-a, možemo smatrati da isti advokati sada brinu i o njima, pa je tako šablon promene ovih uslova skoro isti. Vaše fotografije će u budućnosti biti slobodne za prikazivanje uz sadržaj koji se kupuje ili je u pitanju sponzorisani sadržaj (čitaj “reklama bato”).

Da ne bude zabune, Instagram će i dalje izgledati isto i na isti način će privlačiti svoje korisnike, samo će sada njegov novi vlasnik, prilično zarađivati od naše kreativnosti. Da li ste spremni da punite njihove džepove? Ne bih rekao.

Možda ćete posle ovog teksta, još više zavoleti Twitter koji je tek skoro pustio u upotrebu svoje nove igračke – Twitter foto-filtre.

fotografija: DragonStyle