RBAR NaimChidiac RedBullContentPool

Red Bull Air Race svetski šampionat se vraća u Abu Dabi

Nakon trogodišnje pauze, Red Bull Air Race svetski šampionat se vraća u Abu Dabi, prvom trkom u 2014.

Osam trka se nalazi u kalendaru za 2014. godinu, a najbrža motosport serija na svetu po prvi put će doći u region, a grad domaćin biće Rovinj, dragulj Jadranskog mora. Pored Rovinja i Abu Dabija u kalendaru se nalaze i Putradžaja (Malezija), Gdinja (Poljska), Askot (Velika Britanija), Dalas (USA), Las Vegas (USA), i Kina.

U novoj sezoni će se takmičiti 12 pilota, a među njima i aktuelni svetski prvak Pol Bonome. U protekle tri godine postignuta su mnoga tehnička poboljšanja – utvrđen je standard za motore i propelere kojeg se moraju pridržavati svi piloti, visina pilona će biti 25 umesto dosadašnjih 20 metara, a materijal od kojih su napravljeni će biti tanji i lakše će pucati u slučaju da neko zapne za pilon krilom čime se povećava sigurnost takmičenja.

„Drago mi je da se Red Bull Air Race vraća u život, jer se radi o takmičenju koje širom sveta promoviše vazdušne sportove. Dopala su mi se poboljšanja vezana za format takmičenja i staze. Takmičenja će zahvaljujući tome biti još atraktivnija,“ prokomentarisao je Džon Grubstrom, predsednik Svetske vazduhoplovne federacije (FAI)

Red Bull Air Race svetski šampionat 2014, 30. januara je najavio da će dodati i treće takmičenje na tlu Evrope, trkom u hrvatskom gradu Rovinju, 12. i 13. aprila i time proširiti najbržu svetsku motosport seriju na ukupno osam takmičenja u sedam zemalja na tri kontinenta. „Velika je čast i zadovorljstvo što Red Bull Air Race dolazi u Rovinj, pružajući nam priliku da celom svetu pokažemo lepotu našeg grada. Siguran sam, bez ikakave sumnje, da će grad Rovinj u saradnji sa Adria Grupom predstaviti savršeno mesto za svetski šampionat i pružiti vrhunsko iskustvo svima koji budu prisustvovali ovom uzbudljivom motosport takmičenju,“ rekao je gradonačelnik Rovinja Đovani Sponza.

Aktuelni prvak, Britanac Pol Bonome, titulu je osvojio dvaput uzastopno, a sigurno će dati sve od sebe da sa istim uspehom završi i novu sezonu. Među glavnim konkurentima će mu biti Austrijanac Hans Arh, svetski prvak iz 2008. godine i Amerikanac Kirbi Čemblis koji je titulu prvaka osvajao 2004. i 2006. godine. U novoj sezoni će se takmičiti još i Najdžel Lamb (Velika Britanija), Mat Hol (Australija), Peter Bešenji (Mađarska), Nikolas Ivanof (Francuska), Majkl Gulian (SAD), Matias Dolderer (Nemačka), Joši Muroja (Japan), Pit MekLaud (Kanada) i Martin Šonka (Češka).

Nakon tradicionalnog otvaranja sezone u Abu Dabiju, iznad plave vode arapskog zaliva i druge trke u Rovinju, Red Bull Air Race svetski šampionat 2014 se seli na prvo takmičenje koje će se održati u mestu Putradžaja, Malezija 17. i 18. maja, zatim baltičko more i grad Gdiniju u Poljskoj 26. i 27. jula i Askot stazu u Velikoj Britaniji 16. i 17. avgusta. Nakon toga, serija se seli u Ameriku, na dve nove lokacije, Texas Motor Speedway u Dalas Fort Vortu 6. i 7. septembra i Las Vegas Motor Speedway 11. i 12. oktobra, pre završetka sezone koje će se ove godine održati u Kini 1. i 2. novembra.

Prvi Red Bull Air Race je održan 2003. godine, a do 2011, kad je nastupila trogodišnja pauza, održano je 50 trka. Piloti u brzim letelicama lete na visini od 15-25 metara i provlačeći se kroz pilone postavljene na stazi, postižu brzinu i do 370 km/h. S novim pravilima i tehničkim izmenama, Red Bull Air Race i dalje ostaje najuzbudljivije takmičenje na nebu!