XF ZA TORR TB 0037 e1409075803434

Džoš Šijan je Red Bull X Fighters svetski šampion

Četrnaesta Red Bull X-Fighters sezona završena je u subotu takmičenjem koje je prvi put održano u Africi. U tesnoj borbi, Australijanac Džoš Šijan bio je nezaustavljiv, i odneo pobedu, ali osvojio i svoju prvu titlu svetskog šampiona ove prestižne motokros serije pred 22.000 gledalaca.

Pretorija (Južna Afrika): Kada se Red Bull X-Fighters svetska turneja prvi put zaustavila u Pretoriji proteklog vikenda, Šijan je bio nepobediv. Ovaj 28-godišnjak potpuno je dominirao tokom celog takmičenja, čineći sve što je u njegovoj moći da osvoji najprestižnjiu titulu u fristajl motokrosu. Španac Dani Tores završio je na drugom mestu, dok je Adam Džouns iz Amerike bio treći.

Šijan se ozbiljno pripremao za ovo veliko finale, što se videlo i na ranijim takmičenjima naročito u duelima protvi najvećeg rivala Novozelanđanina Livaja Šervuda. Nakon što je pobedio na prve dve stanice ovogodišnje turneje, Šervud je držao lidersku poziciju u generalnom plasmanu sve do poslednjeg takmičenja sezone. Međutim, tokom kvalifikacija u Pretoriji povredio je članak zbog čega nije uspeo da se plasira u završnicu takmičenja u Južnoj Africi. Povreda Šervuda utabala je put Šijanu ka tituli svetskog prvaka. Ipak, Šijan nije želeo da se zadovolji titulom svetskog prvaka bez pobede na završnom takmičenju pa je publika imala priliku da vidi sjajne trikove. 

Nakon fantastičnog takmičenja u Pretoriji, konačna rang lista ove FMX svetske serije izgleda ovako: Džoš Šijan (AUS) je prvi, Livaj Šervud (NZL) drugi, a Dani Tores (ESP) treći. Inače, sada sva trojica imaju titule svetskog šampiona. 

Džoš Šijan: “Ovo sam čekao cele godine, moj san se konačno ostvario. Ja sam na vrhu sveta.”

Takmičenje u Pretoriji bilo je 50. Red Bull X-Fighters takmičenje. Atmosfera je bila izuzetno divlja, a svih 22.000 mesta u Pretoriji rasprodato. Publika je bila i više nego oduševljena što je uživo imala priliku da vidi najbolje FMX vozače današnjice.

Konačna rang lista svetske turneje Red Bull X-Fighters 2014

1. Džoš Šijan 360 poena
2. Livaj Šervud 270
3. Dani Tores 265
4. Tomas Paže 235
5. Taka Higašino 180
6. Remi Bizua 165
7. Adam Džouns 140
8. Rob Adelberg 120
9. Klinton Mur 90
10. Majkl Melero 85
Foto: Jorg Mitter/Red Bull Content PoolTyrone Bradley/Red Bull Content Pool, Samo Vidic/Red Bull Content Pool