Stronomski kamp

Astronomski kamp Letenka 2022

Astronomski kamp Letenka na Fruškoj Gori

Astronomski kamp Letenka na Fruškoj Gori ove godine se održava od 7. do 10. jula. Astronomi, fizičari, teleskopdžije, ljubitelji istraživanja svemira i nauke okupljaju se na još jednom druženju u prirodi  pod vedrim nebom. Boravak u kampu je besplatan!  Jedini uslov je da volite astronomiju.

Na kampu se i noću i danju  uvek nešto dešava. Noću se posmatraju nebeski objekti, a dani protiču u razgovorima o dostignućima čovečanstva u istraživanju svemira, kao i brojnim drugim inspirativnim naučnim temama.

Da li je život na Zemlju došao na kometama?  Kako napraviti dobru astrofotografiju?  Šta da očekujemo kada moćni  teleskop James Web počne da razgleda svemirska prostranstva ? Šta znamo, a šta ne znamo o Tunguskoj eksploziji? Koji su  međuzvezdani objekti posetili Sunčev sistem?  Kako će izgledati buduća misija na Mesec?  

To je samo deo programa koji će na Letenki i ove godine okupiti zaljubljenike u svemir. Većina predavanja su popularnog karaktera i razumljiva svima koji se interesuju za astronomiju.

Svi zainteresovani imaju priliku da od vrsnih poznavalaca  astronomske opreme nauče sve što ih zanima o teleskopima i astrofotografiji.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Astronomski kamp na Fruškoj gori održava se duže od dve decenije i u kampu je do sada boravilo više hiljada učesnika iz Srbije i zemalja regiona. 

Među predavačima su brojni astronomi, fizičari, astrofizičari, biolozi, hemičari, članovi astronomskih društava. Gosti kampa su zaljubljenici u svemir različitih generacija, mnogi srednjoškolci, osnovci, a  sve više i cele porodice.

Kamp, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i medicinu sporta i Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu organizuju Astronomska društva “Novi Sad”, “Kosmos” i „Lira”. Već nekoliko godina kamp je podržan od EU IPA projekta ELECTRA.

Vidimo se na Letenki!