mobilni vodic kroz beograd

Mobilni vodič kroz Beograd

Kao što i sam naziv ove aplikacije sugeriše, ova aplikacija je više namenjena stranim posetiocima glavnom gradu. S obzirom da je u Beogradu više posetilaca iz inostranstva, i ne čudi zašto se Turistička organizacija Beograda fokusirala na ovo jezičko tržište. Ipak, nadamo se da je verzija na srpskom jeziku u izradi, jer bi to upotpunilo generalno pozitivan utisak o aplikaciji.

Dizajnerski, ovo je jedna od najlepših aplikacija sa srpskog tržišta, koju smo imali prilike da testiramo. Osim što je vrlo dopadljivog izgleda, aplikacija je bogata informacijama. Sadržaj koji nudi je podeljen u nekoliko segmenata – generalne informacije o Beogradu, kako doputovati i putovati po gradu, gde odsesti, gde obedovati, koje znamenitosti obići, informacije o organizovanim obilascima grada, čime popuniti dodatno slobodno vreme u Beogradu, generalne informacije o Beogradu i našim standardima i informacije o turističkim centrima.

Kategorije

Osnovni meni krije pregršt dodatnih informacija, raspoređenih u podsegmente, koje su napisane veoma koncizno i dobro prilagođeno medijumu na kome će se prikazivati – ekranu mobilnog uređaja. U ovom delu, ova aplikacija zaslužuje najviše ocene. Dodatno, sve informacije, osim mape, su već učitane u aplikaciji tako da nije potrebna veza sa Internetom da biste je koristili, što mnogo olakšava njenu upotrebu. Posebno ako ste gost Beograda iz neke druge zemlje, jer je korišćenje Interneta u roaming-u veoma skupo. Ukoliko želite da koristite i opciju mape, tada će vam ipak biti neophodna Internet veza.

Pored navedenog, aplikacija nudi i veoma bogatu bazu popisanih objekata i mesta koji čine turističku ponudu grada sa svim bitnim informacijama. Ovim tačkama možete pristupiti direktno preko ugrađene mape (u osnovi je to prilagođena Google mapa) ili preko spiska objekata, kada će se mapa sama aktivirati sa označenom lokacijom.

Mapa

Iako je ovo jedna od najvećih prednosti ovakvih aplikacija, samo rešenje kako su na mapi prikazane tačke od interesa nas je vrlo brzo odvratilo od njene upotrebe. Barem na početku. S obzirom da postoji veliki broj tipova objekata koje mapa može prikazati, po standardnom podešavanju, izabran je preveliki broj tipova što stvara „gužvu” na mapi. Tada, mapa više skriva nego što pokazuje. Voleli bismo da se broj standardno aktiviranih tipova objekata ili mesta u gradu svede na minimum kako bi ovaj segment bio na istom nivou kao i dizajn i funkcionalnost.

Na kraju, ova aplikacija je pravo osveženje u svetu Androida na ovom tržištu. Preporučujemo da je probate, pa čak i ako ste iz Beograda. Sigurno ćete pronaći nešto interesantno što biste mogli i sami da posetite. Obavezno je preporučite svima koji dolaze u Beograd iz bilo kod kraja sveta.