Ryzen Mobile 4000 H series 2

AMD-ova dugoročna vizija o energetskoj efikasnosti je ostvarena

Kada je pre tačno šest godina, AMD obnarodovao cilj da do 2020 podigne efikasnost svojih APU-ova (čipovi koji objedinjuju CPU i GPU u jedinstven SoC – „System-On-Chip“) za čak 25 puta, mnogi su sa izrazitom skeptičnošću primili tu informaciju. Podsećanja radi, sredinom te davne 2014. najmoćniji AMD-ov mobilni APU je bio 35W-atni FX-7600P, baziran na „Kaveri“ arhitekturi, koja je koristila „Bulldozer“ jezgra proizvedena u GlobalFoundries-ovoj 28nm litografskoj tehnologiji.

Činjenica da je ovaj (pre)ambiciozni cilj bio objavljen tri godine pre lansiranja sada već legendarne „Zen“ arhitekture, najbolje svedoči o AMD-ovoj dugoročnoj viziji i samouverenosti u potencijal iste.

AMD je objavio da je ovaj projekat, odgovarajuće nazvan „25×20“ okončan sa uspehom koji dramatično prevazilazi sve ono što je kompanija planirala i čemu se nadala! Sa lansiranjem AMD Ryzen™ 7 4800H mobilnog procesora, baziranog na „Zen2“ arhitekturi, AMD je uspeo da poveća energetsku efikasnost svojih mobilnoh SoC-ova za fantastičnih 31,7 puta!

Povodom ovog istorijskog uspeha, AMD-ov CTO (Izvršni Tehnološki Šef), Mark Papermaster je izjavio: „Oduvek smo se fokusirali na energetsku efikasnost naših procesora, stavljajući još veći akcenat 2014. kada smo objavili cilj da do 2020, podignemo efikasnost 25 puta. Kroz maksimalnu posvećenost naših inženjera, uspeli smo ne samo da ostvarimo, već i da pređemo zacrtani cilj sa efikasnošću od 31,7 puta.“

Energetska efikasnost procesora je određena količinom posla urađenog po jedinici potrošene energije. Da bi postigao i prestigao 25×20 cilj, AMD se fokusirao na dizajniranje visoko integrisanog SoC-a i arhitekture koja rigorozno vodi računa o energetskoj potrošnji u realnom vremenu.

AMD je smanjio vreme za izvršenje datog upita za 80%, kada se uporedi APU iz 2014. sa najnovijim mobilnim SoC-om iz 2020. istovremeno postignuto smanjenje upotrebljene energije za 84%. To znači da bi velika korporacija opremljena sa 50.000 laptopova sa AMD procesorom iz 2014. imala pet puta veće performanse sa modelom iz 2020. uz istovremeno smanjenjepotrošene energije za 84%. U okviru standardnog ciklusa upotrebe od tri godine, to bi značilo uštedu od 1.4 miliona KWh električne energije i 970 tona štetnih gasova. Ovo smanjenje bi bilo ekvivalentno sađenju 16,000 stabala tokom period aod 10 godina.