CGA Belgrade 01

5 stvari koje ne smete da propustite na prvoj CGA Belgrade konferenciji

 

Od nastanka filmskih blokbaster preko nagrađivanih VR iskustava do saveta za upotrebu softvera koji se koriste na snimanju „Igre prestola“, na prvoj CGA Belgrade konferenciji posetioci će tokom 24. i 25. novembra u Muzeju nauke i tehnike moći da dobiju pregršt korisnih saveta!

Computer Graphics & Arts Conference Belgrade (CGA Belgrade) okupiće krajem ove sedmice u Beogradu najznačajnija imena svetske i regionalne industrije vizuelnih efekata, animacije, gejminga, virtuelne realnosti i digitalne umetnosti. Ceo program dvodnevne konferencije moguće je pogledati na zvaničnom sajtu www.cgabelgrade.com, a ovom prilikom otkrivamo vam nekoliko zanimljivih stvari koje nikako ne bi trebalo da propustite na prvoj CGA Belgrade konferenciji.

 

•          PREDAVANJE: Kako izgraditi i srušiti Moskvu  za potrebe blokbastera?

Mihail Lesin iz ruskog studija Main Road Post održaće u subotu, 25. novembra od 12 časova, predavanje pod nazivom „Vizuelni efekti u filmu Attraction“. Reč je o jednom od najgledanijih ovogodišnjih ruskih filmova, naučno-fantastičnom spektaklu reditelja Fjodora Bondarčuka! Studio Main Road Post bio je zadužen da ovom ostvarenju podari vizuelne efekte za scene epskih razmera, zbog kojih je film uz odlične kritike na blagajnama zaradio više od milijardu rubalja. Lesin će na predavanju posetioce voditi korak po korak kroz ceo proces kroz koji je prošao Main Road Post, od prvih dogovora sa rediteljem i scenaristima, preko snimanja filma do onog najvažnijeg dela vezanog za osmišljavnaje i realizaciju vizuelnih efekata.

 

•          RADIONICA: Sve što treba da znate o Arnoldu

Arnold, jedna od najpoznatijih aplikacija za 3D renderovanje, imaće predstavljanje verzije Arnold 5 od strane jednog od njenih glavnih inženjera Frederika Servana iz softverske kuće Solid Angle/Arnold Autodesk, u subotu, 25. novembra u 17 časova. Za nešto iskusnije poznavaoce, Dušan Ković vodiće radionicu o senčenju kože uz pomoć Arnold 5 u petak, 24. novembra sa početkom u 13:30 časova. U dvosatnoj radionici polaznici će raditi na modelu Emili O’Brajen, poznate kao Digital Emily iz Wikihuman projekta.

 

•          PANEL DISKUSIJA: Budućnost VFX-a u Srbiji

Gde je Srbija na svetskoj sceni vizuelnih efekata? Gde bi mogla da bude? I kako da stigne do tog cilja? Šta po tom pitanju može da uradi  branša, a šta bi trebalo da se unapredi na državnom nivou? O svemu ovome govoriće predstavnici vodećih studija za vizeulne efkte u zemlji na panel diskusiji „Budućnost VFX-a u Srbiji“ koja je na programu u subotu, 25. novembra sa početkom u 18:15 časova. Moderator diskusije biće Miloš Milošević, suosnivač portala VFXSerbia.com.

 

•          VR ISKUSTVO: „Drvo“, Milica Zec

Mlada i veoma uspešna rediteljka Milica Zec na prvoj CGA Belgrade konferenciji predstaviće domaćoj publici svoj poslednji rad, spoj filmskog i VR iskustva pod nazivom „Drvo“. Inspirisano radio dramom Aleksandra Protića „Košmar jednog drveta“ ovo intenzivno iskustvo virtuelne realnosti do sada je dobilo odlične ocene tokom predstavljanja na najvećim svetskim filmskim festivalima Sandens, Trajbeka, Kan, IDFA. Posetioci konferencije moći će tokom petka i subote da uđu u koru jednog „Drveta“, dok će Milica Zec u petak, 24. novembra u podne učestvovati na panel diskusiji o ubrzanom razvoju VR tehnologije i kreiranju sadržaja virtuelne realnosti. Za sve posetioce CGA Belgrade konferencije Javno preduzeće Srbijašume obezbedilo je i zanimljivo iznenađenje.

 

•          SVET SOFTVERA: Mari 4

Zbog čega je Mari 4 idealna alatka za 3D teksturisanje i slikanje otkriće Riči Paramo iz čuvene softverske kuće Foundry na predavanju zakazanom za subotu, 25. novembra u 13 časova. Paramo će ovom prilikom predstaviti najnoviju, unapređenu verziju softvera Mari, uz pomoć kojeg su pomerene granice 3D slikanja, zahvaljujući čemu je ovaj softver postao jedan od najpopularnijih alatki širom svet, a koristi se i prilikom snimanja veliki projekata kao što je trenutno najpopularnija televizijska serija „Igra prestola“.

Ulaz na sva dešavanja u okviru prve CGA Belgrade konferencije je besplatan, uz obaveznu prethodnu registraciju putem sajta www.cgabelgrade.com.

Sa ciljem da postane platforma za podršku razvoja profesionalne zajednice studija, frilensera, profesionalaca, studenata i obrazovnih institucija posvećenih razvoju kompjuterske grafike u Srbiji, konferenciju organizuju Srpska filmska asocijacija, Crater VFX Training Center i portal VFXSerbia.com. Generalni sponzor konferencije je Autodesk, a partneri konferencije su Chaos Group i Foundry.