Stres zbog posla – privatnost na nuli

Živimo u vremenu nedovoljne zaposlenosti, a onaj ko radi – radi 24h. Granica, tj. radno vreme, ne postoji, pa zapostavljamo sebe. Posle nekoliko meseci jurnjave bez slobodnog dana, počinjemo da gubimo kontrolu nad svojim životom.

Osećamo se malaksalo, u našoj glavi nema mesta za nove informacije. Ne možemo više da se smejemo, slušamo druge ljude, pa čak ni da Volimo. Počinjemo da mislimo negativno, da okolinu gledamo mrko… U ovoj situaciji čovek više nije emocionalno biće.

Čak i kada nam se čini da gubimo sebe, ne smemo da se prepustimo panici.

Ukoliko počnemo da razmišljamo šta sve ne možemo u svom danu, upašćemo u veliko nezadovoljstvo koje donosi značajne posledice, kako na zdravlje, tako i na naše druge životne delove. Potrebno je da mislimo šta je to što možemo. Za početak trebalo bi da unesemo boje u svoj dan. Obucite se u svetlije nijanse, slušajte muziku i odlučite da ništa ne može da vas poremeti. Veoma je bitno da izgradite svoj svet, pa put do posla iskoristite da uživate u ličnom stilu.

Na radnom mestu, posvetite se obavezama bez velikog razmišljanja o privatnom životu. Tako ćete biti sposobniji, produktivniji i smanjićete psihički umor. Budite prisutni u trenutku. Ako jedete samo jedite, ako radite samo radite, i ne mislite niočemu drugom. Primetićete da ste mnogo brži, čime će i nezadovoljstvo nestati. Dobićete osećaj da ste sposobni i korisni, što je bitno za održavanje mentalnog zdravlja.

Ono što veoma može da nas poremeti, jeste znanje o problemima na poslu, a posebno o teškom finansijskom stanju. Tada smo i manje produktivni. Zbog nedovoljne plaćenosti, utiska nepoštovanja, opada radna energija.

Osećaj nesigurnosti zbog posla povlači za sobom i pojavu životne nesigurnosti. Ukoliko se opteretimo, profesionalne problemime prenećemo i na privatan život. Ono što može da nas na duže oneraspoloži, jeste nemogućnost da poslovno napredujemo pa i da obavljamo dnevne zadatke. Nezdrava atmosfera, ostavlja nas bez energije i u svakom danu delujemo sa pola snage.

Ono što je bitno u ovakvim situacijama, jeste lično usavršavanje. Čitanje i bavljenje određenom temom, održavaće naše mentalno stanje i omogućiti nam da budemo sposobni za suočavanje sa problemima na poslu. Osećaj da gubite vreme može da bude veoma poražavajući, zato ga izbegavajte stalnim, ličnim angažovanjem.

Ukoliko se sav stres preneo i na vaš privatan život, u kojem prijatelje ne viđate, a nemate kad da se zabavite i opustite, vreme je da učinite promene. Uredno spavanje, doprineće da se osećate odmorno i sposobno da se organizujete za dodatne aktivnosti.

Slobodno vreme iskoristite za odlazak u prirodu. Bar jednom nedeljno isključite telefone i zaboravite na sve informacije. Period mirnih i sunčanih dana povratiće vam životnu energiju, očistiti misli i duh. Ono što je takođe veoma bitno, jeste da stvorite vreme za potpunu samoću. Zahvaljujući njemu povratićete snagu za društveni život.

Ne dozvolite sebi druženje sa stresom, već uhvatite svoje bližnje za ruku!

foto: freedigitalphotos.net