retro romantika 505

Retro romantika

Pismo, najromantičniji način iskazivanja emocija

Pismo u kojem se nalaze nežne, šašave, požudne, pa čak i nevešto sastavljene reči ljubavi je gotovo „materijalizacija” emocija. Kada na vrhovima prstiju osećate papir dok čitate rukopis drage osobe, u vama se bude sreća i topla osećanja.

Savremeni parovi zaboravljaju na tu čarobnu moć najlepšeg ljubavnog „dokumenta”. Elektronska pošta i tekstualne poruke mogu isto tako da budu efektne, ako su iskreno i maštovito napisane. Ipak, pismo je trajnije i čuvaćete ga celog života, jer se ne može dogoditi da ga slučajno izbrišete ili da vas izda memorija. Jednom napisane reči ostaju zauvek sačuvane kao najlepša uspomena. Godine će prolaziti, a vi ga uvek možete ponovo pročitati i setiti tog divnog trenutka ljubavi. Verujte da ćete tada još više ceniti te davno napisane reči nežnosti i obožavanja.

Mnogi iz raznih razloga odustaju od namere da se uhvate olovke i papira. Neko može da pomisli da je loš rukopis razlog da se ne upusti u pisanje. Opet ima i onih koji smatraju da nisu vešti u sastavljanju rečenica. Istina je da su to nebitni elementi, jer je važna iskrena emocija i namera da na romantičan način iznenadite i obradujete partnera. U ljubavnom pismu nećete dobiti minus za stilske greške niti je bitno da koristite krasnopis.

[box]Napišite par reči, presavijte papir i stavite ga u ruku voljene osobe, a za uzvrat ćete sigurno dobiti puno poljubaca i zaljubljenih pogleda.[/box]

Vekovima su parovi razmenjivali svoja osećanja, želje, čežnje i nadanja putem pisama. Mnoga od nijh su sačuvana, a neka su postala čuvena širom sveta. Nismo svi vešti u pisanju kao što su to bili Mark Tven, Lord Bajron, Džon Kits… Naša pisma ne moraju da imaju poetičan prizvuk, niti da završe na listi najlepših ljubavnih pisama, već je dovoljno da ugreju srce našeg partnera i da pokažu naša duboka osećanja.

Čuveni kompozitor Volfang Amadeus Mocart je pisao vrlo interesantna i pomalo neobična ljubavna pisma svojoj ženi Konstanci: 

„Ovog sam trenutka primio tvoje drago pismo i oduševljen sam što čujem da si dobro i da si lepo raspoložena. Madam Lojtgeb oprala je moju noćnu kapicu i mašnu, ali voleo bih da možeš da ih vidiš! Blagi bože! Stalno sam joj govorio: „Dopustite mi da Vam pokažem kako ona (moja žena) to radi!”, ali nije bilo koristi. Oduševljen sam što imaš apetit – ali ko mnogo jede, mora mnogo i da kaki – ne, mnogo da šeta, hteo sam da kažem. Ali ne bih voleo da ideš u duge šetnje bez mene. Preklinjem te da se dosledno držiš mojih saveta, zato što dolaze pravo iz mog srca. Adieu – ljubavi moja – jedina moja. Uhvati u letu – onih 2999? malih poljubaca koji lebde okolo i čekaju da ih neko uhvati. Slušaj, želim da ti šapnem nešto na uvce – i ti meni na moje – da sada otvaramo i zatvaramo usta – ponovo – i opet i opet i na kraju kažemo: „Sve je to samo Plumpi – Štrumpi.” Pa, možeš da zamisliš šta god hoćeš – zbog toga je sve to tako prikladno. Adieu. Hiljadu nežnih poljubaca. Zauvek tvoj Mocart” (iz knjige Najlepša ljubavna pisma velikana, Ursula Dojl, izdavač Alnari).

Možda će vam ovo pismo jednog velikana poslužiti kao inspiracija i ukazati na to da ljubavno pismo ne mora da zvuči pompezno i previše sladunjavo. Neki momenat iz vašeg svakodnevnog zajedničkog života, nekog lepog događaja ili susreta može biti sjajan sadržaj jedne romantično napisane ljubavne izjave.

foto: Tijana Janković