fbpx

Unapredite svoj poslovni imidž

Jedan od najvažnijih faktora u poslovanju jeste poslovna reputacija pojedinca. Bilo da radite kao operater u banci, prodavac u knjižari, sekratar u kompaniji ili menadžer restorana, važno je da naučite kako da „zaradite“ mesto u prvim redovima. Otkrijte na koji način se unapređuje poslovni imidž.

Potrebno je od samog početka angažovanja od strane poslodavca, postaviti zdrave temelje, zadobiti i zadržati poštovanja ostalih zaposlenih. Evo nekoliko saveta na koji način da poboljšate poslovnu reputaciju.

Nekada je dobro ćutati

Postoji jedna stara izreka da čovek nikada ne upada u nevolju ako pametno ćuti. Ponekad pažljivo slušanje može da bude mnogo vrednije od samog govora. To naravno ne znači da bi trebalo da zakopčamo usta i progovaramo tek kada nas nešto pitaju, već da procenimo u kojim situacijama je vredno prokomentarisati neki događaj, sastanak, uspeh ili neuspeh.

Uvek pristojno obučeni

Pojedine kompanije imaju svoju politiku poslovanja pa tako i često pravila oblačenja. Vodite računa o svom stilu oblačenja i trudite se da uvek budete uredni kada kročite u svoj radni prostor. Konkretno, ako volite iscepani džins, nosite ga do mile volje van posla, a kada se približi vreme za posao, odložite džins. Zamislite samo situaciju da vas iznenada vlasnik, menadžer ili direktor kompanije pozove na hitan sastanak, a vi se pojavite u UGG džizmama, prekratke suknje, dubokog dekoltea, prljave kose ili sportskoj odeći. Šta će ostali misliti o vama?

Snažan glas odaje osobinu snažne ličnosti

Mali centar moći se nalazi u vama, to niste znali? Nalazi se tik iza grudne kosti, na vrhu dijafragme. Vežbajte uzimanje daha i postepenog puštanja vazduha, kao kada biste želeli nekoga ko vas je jako naljutio, da udarite. Ovom vežbom činite da zvučite snažno i uverljivije prema svojim kolegama i saradnicima.

Dobra organizacija – pola obavljenog posla

Vrlo dobro znamo koliko je važno biti dobro organizovan. Jedina osoba koja može da napravi pristojan raspored svojih aktivnosti ste VI. Naučite da kažete „ne“ na mnogobrojne pozive, prepoznajte trenutne prioritete u svom životu i objasnite sebi da ne možete sve da stignete jer ne ide uvek sve po planu. Često se dešava da od želje da pozavršavate nekoliko poslova, sastanaka, aktivnosti, iste te vam se sruče na glavu. Pronađite balans jer ćete samo tako pozavršavati sve što ste želeli i biti manje pod stresom, što je od izuzetne važnosti u savremenom svetu poslovanja. Niko na poslu ne voli džangrizave i namrštene osobe.

foto: freedigitalhotos.net

More Stories
Romantična avantura Za ljubav moje dame