Uloženo znanje i sredstva višestruko se vraćaju

Srpska  asocijacija  menadžera  je u hotelu  Crystal  organizovala  panel  diskusiju na temu  „Fanki lideri – Razvoj lidera u  biznisu“  u okviru koje su svoja bogata iskustva preneli  top menadžeri „BIG 4“ kompanija PwC, KPMG, Deloitte i E&Y.

Tokom  diskusije,  Dunja  Suttnig  HRC  menadžer  kompanije  PwC, Mia  Pešić,  HR menadžer kompanije Deloitte, Marijana Pavlović, PPC menadžer u kompaniji KPMG i Sonja Jovanović direktor HR  sektora u kompaniji Ernst&Young, izneli su brojne modele rada sa mladim liderima, nekoliko zanimljivih  primera  podsticanja  motivacije  i  postavljanja  adekvatnih  izazova  koji  budućim  liderima  pomažu  da  ostvare svoj potencijal.

–   S obzirom da je PwC kompanija koja se bavi pružanjem profesionalnih usluga i da zapošljava visoko obrazovane stručnjake iz različitih oblasti, jasno je zašto je dugoročna strategija kompanije upravo ulaganje u razvoj svojih zaposlenih. Od momenta kada počnete da radite u PwC, vaš karijerni put je sasvim jasan – postoje jasno definisani hijerarhijski nivoi, poslovni i lični ciljevi, neohodne kompetence i precizne procedure pomoću kojih je vrlo jasno šta je ono što se od vas očekuje i koju vrstu podrške možete da očekujete kako biste svoje ciljeve i ispunili. Pored razvoja stručnih znanja, PwC puno ulaže razvoj veština koje su neophodne za razvoj karijere i napredovanje svakog zaposlenog – izjavila je Dunja Suttnig, iz kompanije PwC.

Sonja Jovanović, rukovodilac odeljenja za ljudske resurse u EY Srbija, Crna Gora i Bosna & Hercegovina, je istakla da joj je izuzetno drago što uz podršku SAM-a ona i njene kolege imaju priliku da se bave temama razvoja novih lidera.

–       Na panelu sam imala prililku da istaknem najbolje prakse razvoja mladih talenata i generalnog ulaganja u razvoj zaposlenih koji činimo mi u kompaniji Ernst&Young, u cilju stvaranja boljeg poslovnog okruženja – rekla je ona.

–       Dosadašnje iskustvo pokazalo je da umemo dobro da procenimo potencijale kandidata za posao, a programi prakse, kao i studentska takmičenja, predstavljaju efikasan način da uvedemo lidere u našu organizaciju. Za buduće lidere je bitno da umeju da predvide i vode promene, inspirišu i uključe i druge u te promene. Zato zaposlenima pružamo mogućnost stalne edukacije i treninga na kojima usavršavaju svoja znanja i veštine – nadovezala se Marijana Pavlović, menadžer ljudskih resursa u kompaniji KPMG.

U današnjem konkurentnom poslovnom okruženju i brzom razvoju poslovanja, kompanije bi trebalo neprekidno da razvijaju portfolio lidera koji su spremni da motivišu zaposlene, razvijaju strategiju rasta, unose inovacije i rade direktno sa klijentima, mišljenje je Mije Pešić, HR rukovodilac u kompaniji Deloitte.

–       Ostvarenje kompanijskih ciljeva i opstanak na vodećoj poziciji usko su povezani sa jasno definisanom strategijom razvoja lidera, te nastojimo da kontinuirano ulažemo u zaposlene koji poseduju liderski potencijal – istakla je Pešićeva.

Na panelu je zaključeno da se znanje i uložena  sredstva u stvaranje  lidera  uvek  isplate,  a da mladi  lideri, svojom energijom  donose novi  kvalitet u poslovanju kompanije.

Nakon diskusije, gosti su obeležili peti rođendan SAMPLE – Sekcije mladih perspektivnih lidera Srpske  asocijacije  menadžera, koja  okuplja mlade  biznis lidere  Srbije.

Fanki lideri su edukativni koncept mladih lidera koji je ime dobio po čuvenom bestseleru Fanki biznis, poznatom u poslovnim krugovima i kao „manifesto našeg doba“.

Okupljeni u SAMPLE sekciji u SAM-a, promovišu liderstvo i okupljajuju mlade menadžere koji u svojoj struci ostvaruju izuzetne rezultate, a sve u cilju pružanja podrške mladim ljudima u Srbiji da ostvare svoj maksimalni potencijal.