Tecor Consulting keizen

Tecor Consulting: “Kako je japanska kaizen filozofija transformisala poslovna okruženja”

Šta nazivamo kaizen filozofijom, filozofijom kontinualnog unapređenja, Lean načinom rada, objašnjava Tecor Consalting

Mnogo puta je pomenuto da je „promena jedina konstantna“ u životu, u poslovanju, u načinu rada. Pa kako i nebi bila kada se ljudski um razvija iz dana u dan, kada nove tehnologije napreduju brže nego što možemo da ih ispratimo, kada ono što je juče bilo napredno danas postaje uobičajeno a već sutra zastarelo. Da se to ne bi dešavalao okrenimo se onome što nazivamo kaizen filozofijom, filozofijom kontinualnog unapređenja, Lean načinom rada, objašnjava Tecor Consalting.

U ludački brzom svetu boreći se sa posledicama drugog svetskog rata u porušenom Japanu, grupa inženjera i radnika tadašnje Toyote razvijala je modele i načine rada koji su trebali pomoći samoj fabrici pa i celom Japanu da se oporave od posledica nuklearne katastofe koja ih je zadesila.

Tada su shvatili i postavili temelj onoga što danas nazivamo kaizen filozofijom, filozofijom kontinualnog unapređenja, Lean načinom rada… Tada su shvatili da ukoliko svaki zaposleni svakoga dana napravi maleni pomak unapred i napravi minimalnu uštedu i unapređenje da će kumulativ tog napora biti neverovatno veliki. 

Ova filozofija se pokazala kao ispravna čemu svakodnevno svedoči trenutna razvijenost i pozicija Japana u svetu, ovu filozofiju su preuzele i druge zemlje i pod raznim nazivima je prekrila čitav moderan svet koji je nastavio da je razvija i unapređuje svakodnevno što još jednom svedoči o tome da je „promena jedina konstantna“. 

Tradicionalan (zastareli) način rada u kome je menadžment taj koji treba da misli i da unapređuje a da radnici samo treba da izvršavaju naređenja i zadatke, nažalost, još uvek je prisutan u delu privrede naše zemlje – kažu iz domaće kompanije Tecor Consulting.

Dobra je stvar što se i ova duboko ukorenjena navika polako menja dolaskom novih generacija i otvaranjem inostranih firmi koje sa sobom donose kulturu modernog načina poslovanja koja od svakog zaposlenog zahteva da misli i promišlja o tome što radi i kako može da sa manje truda i energije postigne isti ili čak bolji rezultat. Dobra je i činjenica da onaj koji jednom uvidi benefite ove filozofije nikada se više neće vratiti na stari način rada te je neminovnost da će lean&kaizen naći mesta u svakoj organizaciji na ovom svetu samo je pitanje trenutka.  

Statistika govori ovome u prilog. Nakon samo 3 godine od starta implementacije u kompaniji prosečno ostvareni rezultati su oko 50% povećanja produktivnosti, oko 90% manje škarta i grešaka, oko 40% niži troškovi proizvodnje, oko 30% manje fluktuacije zaposlenih, oko 80% manje povreda na radu…

Kako bi sve ovo bilo moguće i kako bi se ostvarili gore pomenuti rezultati razvijeno je na desetine Lean alata i metoda kojima moraju da ovladaju naši zaposleni jer ti alati i metode nam pomažu da prepoznamo i sprovedemo unapređenja, oni nam pomažu da svakodnevno ostvarimo mali pomak i postanemo kompanija na svetskom nivou organizvanosti i produktivnosti.

Više o japanskim filozofijama možete saznati na oficijalnom portalu kompanije Tecor Consulting