fbpx

Srpski menadžeri i Fiskalni savet o osnaživanju srpske privrede

Srpska asocijacija menadžera organizovala je tradicionalni radni doručak sa Fiskalnim savetom Republike Srbije, na kojem su diskutovalo o merama kojim Srbija može podstaći privredni rast, u kakvoj situaciji su danas naše javne finansije, kao i šta nas čeka u narednom periodu.

Na sastanku, srpski menadžeri i članovi Fiskalnog saveta razmenili su mišljenja o fiskalnim kretanjima u prvom tromesečju 2016. godine. Dostupni podaci ukazuju na to da su početkom 2016. godine fiskalna kretanja približno u skladu s budžetskim planom, a neki trendovi su i nešto bolji od očekivanja. Razlog za to jeste blago poboljšanje naplate prihoda u odnosu na plan uz držanje većine rashoda pod kontrolom. Zabrinjava i dalje to što se racionalizacija broja zaposlenih, osnovna mera fiskalne konsolidacije u 2016. godini, i dalje  ne sprovodi po planu. Blago povećanje poreskih prihoda i veće izvršenje javnih investicija izdvajaju se kao dobri trendovi na početku ove godine, ali je i dalje zabrinjavajuće to što reforme, posebno u pogledu smanjenja zaposlenih u državnoj administraciji – i dalje kasne.

Kako bi svojim znanjem i iskustvom doprineli sagledavanju ekonomske i finansijske situacije u zemlji, sastanku je prisustvovalo nešto više od 50 srpskih menadžera, članova SAM-a, koji su razgovarali sa  predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem i članovima saveta Nikolom Altiparmakovim i Vladimirom Vučkovićem.

Zaključak sastanka privrednika i članova Fiskalnog saveta su očekivanja da se u prvoj godini novoformirane vlade sprovedu planirane reforme i nastavi fiskalna konsolidacija, da se u realnim okvirima sprovedu i završe procesi privatizacije i restrukturiranja državnih preduzeća, kao i da će vlada nastaviti sa reformom državne uprave.  Privrednici i predstavnici Fiskalnog saveta očekuju i da će se ovaj pozitivni trend koji je obeležio prvi kvartal 2016. godine nastaviti i do kraja ove godine.

More Stories
Air France poklanja popuste za putovanja do 31. marta 2020. godine