ID 100341448

Slobodno vreme NEMA cenu

Siguran i dobro plaćen posao donosi spokoj svakome, ali slobodno vreme je nešto bez čega čovek ne bi mogao da funkcioniše u savremenom društvu. Ako ste pomislili da je dobra plata merilo nečije sreće, pogrešili ste. Saznajte, šta je vrednije od dobre plate.

Možemo da se kladimo da skoro svaka druga osoba na planeti smatra da brdo love donosi sreću. Istina je, međutim, sasvim suprotno.

Prema nedavnim istraživanjima, koja su sprovedena na Univerzitetu Britanska Kolumbija, slobodno vreme je nešto što nema cenu i što je mnogo vrednije od svake visoke plate.

Istraživanje je obuhvatilo preko četiri hiljade odraslih, zaposlenih učesnika koji su imali zadatak da otkriju šta se više vrednuje u savremenom društvu – novac ili slobodno vreme.

Ispostavilo se da je ipak slobodno vreme vrednije od svake dobre plate i da je to nešto što ne može da se nadomesti. Jednom protraćeno vreme ne može da se vrati.

Rezultati istraživanja su pokazali da je čak preko osamdeset posto zaposlenih učesnika, naglasilo da je pod konstantnim stresom zbog posla, oko pedeset posto njih ne spava dobro a oko šezdeset procenata njih je istaklo da preko svojih pametnih uređaja proverava pristiglu poštu, koja se tiče posla.

Čovek, kao socijalno biće, ima potrebe da bude u kontaktu sa drugim pojedincima. Posle radnog vremena, neophodno je da se glava odmori od brojnih problema i pronalaženja rešenj. Svakom čoveku je potrebno slobodno vreme.

Nekoliko sati sa porodicom, čitanje dobre knjige, priprema poslastica za prijatelje, lenčarenje na sofi ili šaltanje kanala je nešto što ne može da zameni nijedna dobra plata.

Da li se slažete s ovom tezom?

foto:freedigitalphotos.net