poslovi uz koje nikada necete odrasti 648

Poslovi uz koje nikada nećete odrasti

Posao kao igra

Najčešće za muškarce kažu da su večita deca i da mnogo vole igračke. Njihova ljubav prema igranju se menja  jedino tako što igračke, sa godinama, postaju nešto skuplje. Ipak, bez obzira na pol, mnoge osobe vole da provedu svoje slobodno vreme igrajući se.

Igra kao posao

Video igre su popularnije među muškim svetom, pa je tako za jednog ljubitelja „igrica” zanimanje iz snova profesionalni gejmer, a na drugom mestu je tester video igara. Mnogi bi želeli da svoj hobi i vreme utrošeno isperd računara i unovče. Međutim, i ovaj posao kao i svaki drugi zahteva ozbiljnost i rad. Da bi jedan igrač bio uspešan na nekom od turnira, on mora da ima i kvalitete jednog sportiste, a to podrazumeva izražen takmičarski duh i dobre reflekse. Iz tog razloga, kažu, da su najuspešniji oni gejmeri koji su se nekad bavili sportom. U svetu igara, kao i u sportu, najviše zarađuje onaj koji je na prvom mestu. Besplatna putovanja i oprema su beneficije koje svojim brzim prstima osvaja najbolji igrač.

Za početak možete da odmerite snage u domaćim turnirima, a ako budete dovoljno dobri, otvoriće vam se mogućnost da odete na neke manifestacija tog tipa u svetu. Učešće na velikim turnirima je besplatno. Potrebno je jedino da sebi finansirate putne troškove ili da nađete sponzora koji će vam obezbediti sredstva. Ukoliko je to previše zahtevno za vas, možete da učestvujete u onlajn ligama, tj. u Starcraft 2, League of Legends, DotA2…

Za one nešto manje vešte, a opet velike ljubitelje igara, nije loše zanimanje testera igrica. S tim, što je ovaj posao nije tako uzbudljiv, jer testeri najčešće rade na probnim, nedovršenim, verzijama igrica.

Bilo da ste pro gejmer ili tester, uživaćete u onome što najviše volite, a to je da se igrate.

Crtani kao posao

Crtani, animirani, filmovi su nešto što neki od nas nikada ne prerastu. Najlepše životno doba, detinjstvo, svi smo proveli uz svoje omiljene crtaće. Za neke od nas bi baš to bio posao iz snova, da pravimo neke nove animirane heroje.

Zanimanje animatora je primamljivo za sve maštovite i pomalo detinjaste osobe. Bilo da se odlučite za animaciju ili strip, uživaćete u bajkovitom svetu crtanih likova. Možete da budete crtač 2D animacije, da radite na kompjuterskoj (CGI) 2D ili 3D animaciji, ili da se bavite stop kadar animacijom. Ova industrija nije rezervisana samo za dobre crtače, već svoje mesto tu mogu da pronađu i producenti, scenaristi, reditelji, snimatelji… Mnogima od njih je veliki san da rade u kompanijama kao što su: Walt Disney Animation Studios (Pinokio), Pixar(Vol-I), DreamWorks Studios (Šrek), Blue sky (Ledeno doba), Nicelodion Animation Studios (Sunđer Bob)…

Ono što je veoma bitno u današnje vreme, pored dara za slikanje, jeste da animator ima znanje iz matematike, fizike, kao i poznavanje određenih kompjuterskih operativnih sistema i softvera.

Možda je baš animacija idealna prilika da iskažete svoju krativnost. Ako ne stignete do čuvenih studija, uvek možete da radite reklamne animacije u nekim od domaćih kompanija. Možda je baš ovogodišnja Balkanima, koja će se održati od 4. do 8. oktobra u DKSG, pravi trenutak da se opustite uz animiranu umetnost i razmislite o ovoj profesiji.

Postoje još mnoga znaimanja koja vam mogu omogućiti da ispoljite svoju maštu i da vam život bude poput igre. Neka od njih su pisac dečjih knjiga, dizajner igračaka ili glumac u dečjem – lutkarskom pozorištu. Izaberite ono koje će vam najviše prijati i koje će vam pružiti priliku da ispunite svoju želju da budete dete kad porastete.

 fotografija: Tijana Janković