ID 10069612

Razmišljate više o drugima?

Ukoliko ste neko ko kroti sebe i svoja osećanja, aktivnosti zarad drugih, vreme je da menjate svoja uverenja. Zbog brige o drugima, mnogi propuštaju svoje životne šanse, zaustavljaju samoostvarenje, jer veruju da ono škodi voljenim osobama.

Dešava se da mislimo kako nemamo pravo na mnogo toga u životu. Na dobar posao, bolji život, pa čak i na to da nam neko nedostaje. Mislimo da sva osećanja moramo da suzbijemo, jer ćemo u suprotnom zadužiti druge i opteretiti ih. Zaključujemo da svaka naša akcija remeti okolinu, a da to nikako ne smemo da dozvolimo. U toj brizi, dok volimo druge, zapostavljamo sebe.

Ljubav prema drugima odraz je uzvišenih ljudi, što se postiže individuacijom. Ipak, pored toga što je potrebno da razvijamo ljubav prema svemu što nas okružuje, moramo da volimo sebe i da o sebi vodimo računa. U suporotnom može da se desi da život provedemo u rešavanju tuđih problema, nenaplaćivanju sopstvenog rada, druženju povinujući se često tuđim željama, u zapostavljanju svoje genijalnosti i delovanja, odnosno postojanja.

Svako od nas mora biti glavni lik u svom životu. Onda kada prepustimo drugima da uvek vode glavnu reč, postajemo neko ko će večito biti na zadnjem mestu i nositi tuđ teret na leđima.

Svako od nas ima veliku obavezu da sebi pruži ono najbolje, ostvari ono za šta je stvoren i ide ka svojim željama. Svi oni kojima su drugi preči i koji uvek imaju obzir prema tuđim osećanjima, i govore „Da“ samo da nekog ne bi povredili, povređuju sebe.

Potrebno je da vodimo računa o drugima, ali nikada na svoju štetu. Razmišljanje da će naša stvaralačka energija, životna akcija, nekoga da ugrozi, naša velika ljubav nekog da optereti, ne sme da postoji. Da bismo bili uspešni, doživeli radost, moramo da poštujemo svoja osećanja, zadovoljimo svoje potrebe, ostvarimo zamišljeno.

Budite sebi najbolji prijatelj, volite se svim srcem i ne mislite da je to sebičnost!

foto:  freedigitalphotos.net