venčanje

Mala proslava – velika glavobolja!

Sve je manje mogućnosti da sreću podelimo sa svim dragim ljudima, a to stvara sumnju u našu ljubav i iskrenost. Činjenica da na slavlju nećemo videti sva draga lica, veoma nas rastuži, baš kao i pomisao da možemo da uništimo prijateljstvo. Kako da smanjimo broj zvanica, a da niko ne bude uvređen?

Kojem periodu svog života da damo prednost, prošlosti ili sadašnjosti? Prijatelji iz detinjstva su nam za ceo život i koliko god vremena da prođe, pri svakom novom susretu nam se čini da se nikada nismo razdvajali. U srednjoj školi stičemo prijateljstva koja su, takođe, veoma jaka, baš kao i na fakultetu. Tu su i kolege sa posla…

Nedostatak novca napravi selekciju i krug prijatelja se smanjuje. Mislimo da se u posetu ide samo sa skupim poklonom. Zbog toga se odlazak kod prijatelja toliko odloži da od druženja ostaje samo lepo sećanje. Njih ne stavljamo ni na spisak gostiju.

Poseban problem nastaje ako se u nama javi potreba da pozovemo sve ljude na čijem veselju smo bili. Iako dobro znamo da ne možemo sve da ih ugostimo, volimo da maštamo i do poslednjeg momenta ne sužavamo krug. Ali tako stvaramo nejasne odnose. Zato je potrebno da se sa brojem zvanica suočimo na samom početku planiranja proslave.

Prioritet su najdraži, a najbliži. Ako ih sve podjednako volite,prednost dajte onima koji žive u vašem gradu. One iz daleka pozovite i obavestite o veselju. Iskreno im recite u kakvoj ste situaciji i da skromno obeležavate svoju sreću, a da ćete se uskoro videti u vašoj ili njihovoj kući.

Činjenica da ne možete sve da ugostite, ne sme da vas obeshrabri i učini da prekinete prijateljstvo. Druga strana ne sme da se ljuti, već da pokaže razumevanje i shvati da svakako zauzima značajno mesto u vašem životu. To ćete joj omogućiti svojom iskrenošću.

Neki ljudi imaju puno kumova, kako venčanih i krštenih, tako i onih iz starog kumstva. Ako ste u takvoj situaciji i morate da napravite selekciju, odaberite one sa kojima negujete odnos. Ukoliko imate  nedoumicu da li da pozovete rodbinu kuma na zadatku, red nalaže da među gostima budu njegovi roditelji, braća i sestre, druga polovina, čak i ako nije u braku.

Ako ne možete da ugostite sve kumove, prijatelje i rodbinu, objasnite. Bitno je samo da na vreme obavestite drage ljude. Vest o krštenju, a posebno o venčanju, brzo se širi i svi čekaju da budu pozvani. Vaša eventualna odluka da ćutite, mnoge će sa pravom naljutiti. Nakon pozivanja gostiju, nepozvane obavestite o svojim mogućnostima.

Komunikacija iskrena i na vreme, održava dobre odnose, a vašoj sreći radovaće se svi.

 foto: freedigitalphotos.net