ID 100225809

Lepo vaspitanje skupo košta

Lepo vaspitanje je nekada bilo na velikoj ceni, a čovek sa ovom vrlinom bio je omiljen gde god da se pojavi. Danas, lepo vaspitana osoba strada na svim poljima.

Kako sve dolazi iz kuće, pitamo se kakve su porodice iz kojih danas izlazi mlad svet?

Na jednu porodicu utiču ekonomska, politička dešavanja… Kako ljudi moraju da se prilagođavaju mnogim promenama, jer drugačije ne mogu da reaguju, da se snalaze na razne načine kako bi obezbedili egzistenciju, vaspitanje dece ostavljaju medijima, javnim ustanovama.Tako nastaju nove generacije koje veruju da ako želiš da ostvariš cilj, moraš da budeš bezobrazan.

Put do uspeha čoveka sa lepim vaspitanjem je dug. Zašto?  

On je nenametljiv, saosećajan, umeren u svemu, ima izraženu empatiju. Teži harmoniji, pa je, za današnje vreme, zapravo idealista, a kao takav je neprimetan. Ima osobine koje funkcionišu u uređenom, sigurnom sistemu, što danas gotovo i da ne postoji. Zato najviše gubi na poslovnom planu. Njegovu umerenost nadređeni shvataju kao statičnost ili nezainteresovanost. Malo ko danas lepo vaspitanje vidi kao prednost.

Ono što se ceni jeste preterivanje.

Poželjno je da budete neko ko stalno pita, priča, ko nastavlja da privlači pažnju čak i kada vidi da je suvišan, neko ko neće rado pomoći, ko će se pre odlučiti za “nož u leđa” nego za saradnju, jer “nikad se ne zna”.

Lepo vaspitana osoba nije ružno pače, već prelepi labud.

Zato negujte to što nosite u sebi, ali ne zaboravljajte na asertivnost kako biste izbegli sveprisutne manipulacije i istakli svoja umeća. Čak i ako vam se put oduži, ne odustajte, jer takvi ste na sigurnom putu do uspeha.

foto:freedigitalphotos.net