Odluka: kako doneti pravu?

Odredite cilj

Jedan od najtežih momenata u životu je kada treba da donesemo pravu odluku. Poštovanjem svojih odluka, odajemo utisak zrele i stabilne osobe. Svaka odluka nas vodi na određeni životni put, ali ukoliko nam škodi i povređuje ljude oko nas, ne treba je slediti.

Odluke je teško doneti, pa makar one bile i one bezazlene poput ”za koju vrstu sladoleda da se odlučimo”. Dođe vreme kada moramo da se opredelimo za određeni fakultet, da donesemo odluku li da prekinemo ljubavnu vezu, a prijatelju ”pozajmimo” pare, iako znamo da nam neće vratiti… Ponekad su tu i one, koje odlučuju o našem opstanku.

Odluke možemo da donesemo intuitivno, zatim na osnovu logike, razgovora sa prijateljima, selekcijom odgovarajućih činjenica i raspolaganjem bitnim informacijama. Stručnjaci kažu da je, pre svake odluke, potrebno da odredimo cilj. Šta je to što želimo da ostvarimo, kakve su naše realne šanse, da li to zaista želimo i koje su moguće posledice, pitanja su koja moramo sebi da postavimo. Odluke na osnovu intuicije donose se onda kada ne raspolažemo bitnim informacijama, kada nemamo sa kim da porazgovaramo, a ni logika ne radi za nas.

Ono što ometa donošenje prave odluke jeste osećaj nesigurnosti, manjak samopouzdanja, uticaj okoline, razni strahovi i emocije. Odluku nemojte da donosite ako ste pod snažnim osećanjima, u trenutku revolta ili prevelike zanesenosti. Ukoliko imate manjak samopouzdanja, samopoštovanja, potrebno je da cilj stavite na papir, kao i sve okolnosti, informacije kojima raspolažete. Čitajte o njima nekoliko dana i rešenje će se javiti. Ne bi bilo loše, da svoju moguću konačnu odluku kažete i svojim najbližima, kako biste potvrdili da ste na pravom putu.

Odluke koje donesete na osnovu iskustva drugih, nikada ne mogu biti prave, jer zapravo nisu vaše. Koliko god da se nalazimo u istoj situaciji, treba imati na umu da smo svi različiti baš kao i naši životi i okolnosti.

Vreme jeste bitno u donošenju ispravne odluke. Ne smemo da budemo brzopleti, ali ni da previše odugovlačimo. Ponekad, što duže i više mislimo, moguće je da pronađemo bezbroj razloga zbog kojih bi trebalo da odustanemo. Zato, budite jasni, precizni i realni, koliko god da je to moguće. Osluškujte sebe, svoje potrebe, želje, umeća i mogućnosti. Ako vam svi kažu da je određena odluka ispravna, a vi mislite suprotno, niko ne može da vas odvrati od onoga što ste naumili.

Zato, jedino što možete da uradite jeste da pratite svoj cilj i odluka će uvek biti prava!

foto: Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net