ID 10041621

Zašto ne smemo da ulažemo u druge?

U zaljubljenosti mnogi su spremni da u voljenu osobu ulože baš sve. Po rečima našeg poznatog psihologa, ljubav je rad na potencijalima voljene osobe, ali to nikako ne znači našu neprestanu usmerenost. Rad na drugima je pozitivan samo ukoliko ne zapostavljamo sebe.

Ljudi koji u detinjstvu nisu dobijali dovoljno ljubavi i pažnje i koji su maženi samo onda kada bi izvršili roditeljsku naredbu, u ljubavnom životu sve čine za druge, ali ne i za sebe. Misle da ljubav moraju da zasluže.

Ljubav se ne zaslužuje!

Nije potrebno da kupujete poklone, peglate košulje, plaćate izlaske, dajete novac… da bi vas neko voleo. Takođe, nije potrebno ni da razmišljate o svim partnerovim obavezama, odlukama, problemima, jer to zahteva celodnevnu usmerenost, bez mogućnosti da bilo šta drugo radite.

Ono što se u životu pokazalo kao neminovno, jeste da osobe koje se bave drugima, a zapostavljaju sebe, uvek budu ostavljene.

Ali one su divne!

Jesu! Divno je da pored sebe imate osobu koja je spremna da učini sve za vas. Međutim, postoji i drugo “ali”. Nevodeći računa o sebi, pretvaraju sе u robove svojih želja i očekivanja.

Sve što im je potrebno su neprekidna pažnja i ljubav partnera.

Niko ne može da voli osobu koja se ne bavi sobom!

Mnogi veruju kako smo ovde zbog drugih, ali drugima možemo biti od koristi samo ostvareni.

U suprotnom, naše “dobre” namere će se pretvoriti u teret.

Sebe možemo lako da izgubimo!

Dok radimo sve za ljubav, ne razmišljajući o sebi, zaboravljamo ko smo. Zauzeti ostvarenjem nečijeg sna, gubimo svoj. Ovo je posebno važno u vezama gde oboje rade na razvijanju potencijala samo jednog od partnera.

U druge ne smemo da ulažemo svu svoju pamet, vreme, snagu, energiju, jer ćemo, ukoliko zapostavimo sebe, ostati potpuno prazni, slabi i otuđeni. Ulaganje u druge je kocka. Osoba u koju ulažete može da ode svakog momenta (iz bilo kog razloga). Tada nam ne ostaje baš ništa.

Svi oni koji se bezrezervno daju, a pritom ne rade na sebi i ostvarenju svog sna, moraju da prekinu taj Sizifov posao i posvete se i sebi. U suprotnom, živeće u velikom strahu i neprekidnom očekivanju, daleki od sebe i ljubavi.

foto:freedigitalphotos.net