fbpx

Mala, uopštena priča o ljubavi

Najbitnije u emotivnom odnosu

Uzvraćena ljubav nije, nažalost, česta pojava, a nekad, jednostavno iz mnogih razloga (poput onih prikazanih u latino-američkim serijama), ne znamo da nam je uzvraćena. Nekom se ona pojavi pre, nekom kasnije, ali kad tad se svakome desi. Neretko se dešava i da je ne prepoznamo i da je se lako odreknemo, posle čega sebi nikako ne možemo da oprostimo. Zato dobro otvorite oči i uključite vijuge.

Ljudi ponekad svoju pravu ljubav dočekaju u 50-oj, a nekad i kasnije. Neki tvrde da svoju prvu ljubav nikada nisu prežalili. Međutim, istina leži u tome da nikad ne zaboravljamo ljude za koje nas je vezivala jaka emocija i sećanje na tu ljubav drži nas čitavog života. Zato ne gubite vreme na prošlost koja je svakako neraskidivi deo vašeg života, a posebno ne kopajte po prošlosti svog partnera tražeći da zaboravi sve bivše ljubavi, jer je to nemoguće. Svako ko misli da ne može da prebrodi prvu ljubav, niti ljubavi svog voljenog bića i da krene dalje, neka shvati da je pomešao osećaj neprežaljenog od „normalnog nezaborava”. Kada ovo shvati, pronalazak novih ljubavi i ulaganje u trenutnu ljubavnu priču, biće mnogo lakši. Pesma Arsena Dedića „Ne vraćaj se starim ljubavima” najbolje objašnjava ovu pojavu.

Kada pronađete ljubav, prava je umetnost da se ona održi kroz dug vremenski period. Posebno u današnjem, previše materijalnom svetu. Niko ne ume toliko da zabrlja u ljubavi koliko čovek. Emocije su uzrok svih naših stanja. Strah, a pogotovo ljubomora koja se manifestuje kroz sopstvenu režiju partnerovih mogućih prevara, zastupljena je kod oba pola. Ovo „režiranje prevare” prava je mora. Zato ukoliko vam se ovako nešto dešava, uključite samokontrolu i stvar će biti ispravljena.

Ipak najgore dolazi kada čovek, kao najinteligentnije biće na zemlji, pomeša dva pojma. To su intima i simbioza. Intima podrazumeva da imate nekog ko je potpuno upućen u vaš život, nekog ko zna svakog trenutka gde ste (ili bar misli da zna), nekog sa kim delimo lepe i manje lepe trenutke. Međutim, kada intima pređe u simbiozu, dešava se sledeća stvar: Vi više niste individualna bića sa sopstvenim željama i interesovanjima, razlikama koje vas krase. Niste ni osoba sa posebnim iskustvima koje možete, sa zadovoljstvom, da razmenjujete sa partnerom. Vaš partner i vi ste jedno biće. Problem je što u ovakvom odnosu ne može da dođe do uspešne razmene emocionalne energije, stimulacije kao i komunikacije uopšte. Gubitak sopstvenih interesovanja, a usmerenost na partnerove aktivnosti vodi do pojave simbioze zbog koje će, kad tad, oboje da ispaštaju. Ukoliko vaša iskustva, događaji, prijatelji, hobiji budu isti, uvek će jedan od vas, onaj borbeniji, imati primat u komunikaciju sa drugim ljudima, dok će drugi samo klimati glavom. Takođe će i teme u međusobnom razgovoru postati minimalne. Ovde nema napretka niti uspešnog rešavanja problema. Priznaćete da zvuči zastrašujuće, zato negujte individualnost kako biste oboje bili srećni.

Sigurno ste bili svedoci ljubavnih priča u kojima partneri stalno traže potvrdu vernosti jedno od drugog. U emotivnom odnosu naš partner je najlepši i najbolji na svetu, pa smo u večitom strahu od mogućnosti da ostanemo bez njega. Tada smo spremni na sve, pa i na zapostavljanje sopstvenog života. To što je naš partner „najbolji”, ne znači da odgovara i drugima. Prema tome, opustite se i gradite svoju priču, sa svojim, a kao takvim i posebnim partnerom.

Niko ne može i ne bi trebalo da vas voli više od vas samih, jer je to i nemoguće. Svako mora da voli sebe kako bi bio psihički stabilan i spreman na uspešan život u dvoje. Zato pamet u glavu i prvenstveno rad na sebi nek vam bude uvek na pameti. U ljubavi je sve dozvoljeno što donosi napredak i sreću. Ljubavne igrice su slatke, poželjne, ali samo dok su male. Praštajte ukoliko vaše voljeno biće i pogreši, a ima dobru osnovu da sa vama gradi život i da vas prati i podržava, baš kao i vi njega. Ljubavnu vezu shvatite i kao nešto iz čega možete dosta toga da naučite i što može da vas učini boljim i zadovoljnijim.

Nikako nemojte da dozvolite da vam ljubav oduzima životnu snagu, jer to zapravo i nije ljubav. Ukoliko vam se ovako nešto i desi, jasno je da je vreme da odete. Svaka emotivna veza neka vam bude čista pokretačka energija, što će, svakako, i vašu drugu polovinu da usreći.

More Stories
Wargaming Alliance objavio saradnju sa studijom Mad Head Games