ljubav 315

Iskrenost čuva i neguje ljubav

Mnoge knjige govore o tome kako izgraditi uspešnu vezu, sačuvati brak. Pored ljubavi koju nosimo u sebi, potrebna nam je i iskrenost. Pomoću nje čuvamo sebe, partnera i sposobnost da volimo.

Kada razmišljamo šta bi to moglo da ugrozi vezu ili brak, gotovo uvek pomislimo na ljubavni trougao. Da li je pametno da u takvim situacijama budemo iskreni i sve priznamo? Ipak, značajnije pitanje je zašto varamo, a to možemo da saznamo samo ako smo iskreni prema sebi.

Do prevare, najčešće, dolazi zbog ličnog nezadovoljstva, bilo da je ono zbog nedovoljne samoostvarenosti ili nesposobnosti da izađemo iz loše veze. Prevara može da donese trenutno zadovoljstvo, ali ne rešava pravi problem. Umesto udvaranja i stupanja u ljubavni odnos sa nekim drugim, potrebno je da se posvetimo samospoznaji. Samo tako ćemo znati šta je iskrena ljubav.

Za kvaliteitan odnos nije dovoljno samo da kažemo „Da“. Laž, slepo pokoravanje partnerovim željama, deo su onih koji sebe ne cene dovoljno. Pomoću neiskrenosti zataškavaju nedostatak samopouzdanja.

Ukoliko slažemo da smo oduševljeni partnerovom idejom ili se odlučimo na kvazi kompromise (kojima ne postižemo ni delić ličnog zadovoljstva), doći će do ljubavne krize. Posebno ugrožavamo vezu ako se odlučimo na velikepromene ( zajednička selidba u drugi grad, zemlju i ostavljanje svega onoga što nam znači) radi bolje zarade. Zapostavljanjem, bacanjem svog rada, truda i uložene energije, pretvaramo se u nesrećnu osobu i lošeg ljubavnog partnera.

Ako sve radimo u partnerovu korist, ne slušajući sebe i svoje želje, neiskreni smo i nesposobni da volimo.

Iskrenost prema sebi i samopreispitivanje su veoma važni. Kako bi stvorili srećan život u dvoje, moramo da imamo odgovore na to šta nas usrećuje, šta nam je važno u poslovnom, društvenom smislu i kakav dan želimo. Ako znamo šta hoćemo i partneru će biti lakše da donese odluke.

Svojom žrtvom, unesrećujemo voljenu osobu. Žrtvujemo se onda kada zapostavimo životnu ulogu koja je naša najveća snaga. Kako nas samoostvarenje traži u potpunosti, i ne da nam mira, dolazi do nesuglasica u vezi. Ukoliko duži period ne uradimo ništa po tom pitanju, može da dođe do ozbiljnih psiho-fizičkih oboljenja. Zato na početku veze recite šta vam je prioritet, i oboje ćete biti srećni i zadovoljni.

Pravi partner razume sve naše nedoumice, sumnje, strahove i sve što nas muči. On je tu da nam pomogne da razvijemo sve svoje potencijale. Ukoliko ne budete iskreni, neće znati šta vas to usrećuje, niti će vam ikada biti blizak.

Iskrenost ne uništava ljubav. Ona prekida veze bez velikih emocija. Zato budite iskreni i jedno drugom, na zajedničkom putu, najveća podrška.

foto:freedigitalphotos.net