Kako je potres skratio dan

Planeta pomerena za 25 cm

17.03.2011.,

Razorni zemljotres, jačine 8, 9 po Rihteru, koji je u petak pogodio Japan, bio je toliko snažan da je pomerio celu planetu za 25 cm, upozoravaju stručnjaci. To će usloviti suptilne promene u dužini dana i promeni godišnjih doba!

„Sile zemljotresa su pomerile japansko ostrvo za 2,4 metra i napravile gigantske pukotine u morskom dnu”, izvestili su iz US Geological Survey-a.

Potres je bio toliko jak da je pomerio Zemljinu osu, tvrde stručnjaci iz italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju. Brzina rotacije planete će se promeniti u zavisnosti od mase planete koja će se redistrubuirati. Naučnici smatraju da su te promene vrlo male i njihove posledice ne moraju da se osete stotinama godina.

„Možda 25 cm zvuči veliko ako se dogodi pred vašim očima, ali ako se pogleda na Zemlju, onda je to vrlo malo,” rekao je profesor sa Univerziteta Toronta, Andrew Miall. Dužina dana će se skratiti za 1,8 mikrosekundi, a promena nagiba zemlje, koja utiče na godišnja doba, će se jedva uočavati i najpreciznijim satelitskim uređajima. Potresi ovakve jačine se dešavaju jednom u 1000 godina i uvek trajno potope velike površine planete.

„Neki delovi kopna su trajno pod vodom zbog klizanja tla. Zemlja je u stvari propala, pa će nakon prolaska tsunamija i ostati u tom stanju”, rekao je Daniel McNamara, seizmolog sa US Geological Survey-a.

Razorni potres u Japanu, posledica je kretanja pacifičke i severnoameričke tektonske ploče. Pacifička ploča je skliznula prema Japanu, gde postoji prokop, što je uzrokovalo veliko podrhtavanje i stvaranje tsunamija visokog 10 metara, koji je razorio istočnu obalu Japana. Zemljotres ovakvih razmera povećava mogućnost drugih velikih potresa, i zato je ekstremni oprez preko potreban, upozoravaju japanski seizmolozi. Iako je potres od petka bio jedan od najžešćih u proteklih 100 godina, stanovnici Tokija bi trebalo da budu pripremljeni za eventualni novi veliki udar.

Za pomeranje ploča odgovorna su dva velika faktora: stvaranje nove kore od magme koja izvire iz vulkanske pukotine na dnu okeana,kao i podvlačenje jedne ploče ispod druge. Tektonske ploče se pomeraju od pet do deset centimetara u godini.

Smatra se da se zemaljski dan i ranijih godina skraćivao usled tektonskih poremećaja. Prošlogodišnji potres u Čileu, magnitude 8,8 po Rihterovoj skali, skratio je dan za 1,26 mikrosekundi, a potres na Sumatri, magnitude 9,1 po Rihteru iz 2004.godine za 6, 8 mikrosekundi.

„Na Zemljinu rotaciju utiču zemljotresi, međutim, budući da do sada nisu bili toliko snažni, njihov uticaj je mnogo manji”, tvrdi američki seizmolog Gross.